Kategorier
Recept

Vegansk senapssill

Recept: Vegansk sill på aubergine | Matildigt Recept: Vegansk sill på aubergine | MatildigtRecept: Vegansk sill på aubergine | MatildigtRecept: Vegansk sill på aubergine | Matildigt Recept: Vegansk sill på aubergine | Matildigt

Jag var ingen stor sillätare innan jag bestämde mig för att äta veganskt. Ett par sillbitar slank ned innan smaklökarna tappade intresset. Men sill hör ju hemma på julbordet, och när jag hörde talas om att man kan göra vegansk sill på aubergine så var jag bara tvungen att testa.

Egentligen är jag inte särskilt förtjust i senap heller, men den smaken gör sig ju väldigt bra med den övriga julmaten så därför bestämde jag mig för att göra vegansk sill med smak av senap ändå. Helheten fick avgöra snarare än mina personliga smakpreferenser.

Och alltså… blev helt överväldigad när jag testade min auberginesill förra lördagen. Det var gott! En stor bonus är att auberginesill ser ut precis som vanlig sill om man skär bitarna likvärdiga storleken på vanliga sillbitar. Kan verkligen, verkligen rekommendera att ställa detta på julbordet. Här kommer receptet:

Recept: Vegansk sill på aubergine | Matildigt

Vegansk sill på aubergine

4 portioner

Ingredienser

1 medelstor aubergine
0.5 rödlök
0.5 dl senap
0.5 dl smakneutral vegetabilisk olja
1 dl vegetabilisk grädde
1.5 msk vitvinsvinäger
2 msk socker
0.5 dl hackad dill
Salt och vitpeppar att smaka av med

Gör såhär

1. Skala auberginen. Skär skivor som är 1 cm tjocka och dela dem sedan i 3 cm breda bitar. Strö ett tunt lager med salt på bitarna och låt vila i tio minuter. Skölj sedan av saltet med vatten. (Saltet drar ur auberginens beska bismak.) Ångkoka bitarna i ungefär 5 minuter så att de blir mjuka men fortfarande har kvar lite av kärnan.
2. Finhacka rödlöken. Blanda alla ingredienser. Rör ner rödlöken och auberginebitarna. (De behöver inte svalna innan.)
3. Smaka av med salt och vitpeppar.
4. Låt vila i kylen i minst 12 timmar så att smakerna sätter sig ordentligt.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

3 svar på ”Vegansk senapssill”

Är så intresserad av dessa auberginesillrecept som florerar, men alltså smakar det mycket aubergine eller tar de andra smakerna över? För jag gillar inte aubergine, haha!

Nix, känner ingen auberginesmak alls. Viktigt är att man gör som man alltid ska göra med aubergine, att man först saltar bitarna och drar ur den där beska smaken som den annars har. Borde lägga till det i receptet kom jag på nu. Bitarna tar smak av lagen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *