Kategorier
Recept

Dadelbollar med cashewnötter och gojibär

Dadelbollar med cashewnötter och gojibär, veganskt recept | Matildigt Dadelbollar med cashewnötter och gojibär, veganskt recept | Matildigt

Ni vet nog vid de här laget hur mycket jag älskar mina dadelbollar, vilket är chokladbollar med färska dadlar som sötning. Denna gång har jag använt mig av proteinpulver med syfte att skapa det allra bästa efter träningen-snackset. För ett sådant måste man ju ha som belöning!

Trots att bollarna innehåller en relativt stor dos proteinpulver så har de ingen konstig bismak alls. Gojibären däremot ger lite smak. Lite lätt syrlig smak, sådär som gojibär smakar. Gojibär och kakao gifter sig för övrigt väldigt väl smakmässigt.

Näringsmässigt så innehåller bollarna bland annat en rejäl dos C-vitamin och järn. För oss som inte äter kött och endast får i oss järn på vegetabilisk väg så hjälper C-vitamin till med upptaget. Järn i vegetabilisk form kan annars vara svårupptagligt, så att då äta ett snacks med båda näringsämnena – det kan ju knappast bli bättre optimerat!

Vill du hellre ha dem som vanliga chokladbollar snarare än proteinbollar så går det säkert att byta ut proteinet mot havregryn eller liknande. Jag kan annars verkligen rekommendera ärtprotein, det smakar nästan ingenting och fungerar väldigt fint i bakning.

Testa att göra dessa gudomligt goda bollar, det är ju ändå lördag! Äter du inte upp 20 bollar omedelbart så går det utmärkt att frysa in dem.

Dadelbollar med cashewnötter och gojibär

Portioner: 20 bollarTid: 20 min

Ingredienser

1 dl + 0.5 dl (50g + 25g) hela cashewnötter
0.5 dl + 1 dl (10g + 20g) gojibär
0.75 dl (20g) kakao
1.5 dl (34g) smakneutralt vegetabiliskt protein t.ex. ärtprotein
10 (120g) urkärnade färska dadlar
1 dl (100g) vegetabilisk mjölk
1 dl (50g) boveteflingor eller havregryn
Valfritt: 1 msk agavesirap

Gör såhär

1. Mixa 1 dl gojibär och 0.5 dl cashewnötter till ett grovmalet strössel med hjälp av en matberedare, blender eller mixerstav.
2. Mixa resterande ingredienser i en matberedare, blender eller med kraftfull stavmixer. Smeten ska bli så pass fast att du enkelt kan rulla bollar av den. Den får gärna vara lite kletig fortfarande, då fäster strösslet bättre.
3. Rulla smeten till bollar som sedan rullas i strösslet med gojibär och cashewnötter.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

4 svar på ”Dadelbollar med cashewnötter och gojibär”

Konstig fråga kanske men brukar du skapa recepten från helt grunden eller utgår du från ett redan existerande recept? Nyfiken på hur bloggare går till väga! 🙂 Ser riktigt gott ut!

Tack först och främst! Jag skapar alltid mina recept helt från grunden. Både bakar och lagar väldigt mycket mat utan att följa recept så jag vet nästan alltid instinktivt hur mycket som behövs av alla ingredienser för att resultatet ska bli som jag tänker mig. Blir det inte perfekt direkt så gör jag om det tills jag blir nöjd 🙂

Svara

Åh, det här låter gott! Och “strösslet” gör dem ju supersnygga. Är det dadlarna som innehåller järnet eller? Spännande värre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *