Kategorier
Inspiration Skönhet

Guide till att handla från iHerb

Inlägget innehåller annonslänkar

“Du som shoppar från Iherb ibland. Hur hittar du alla guldkorn? Är nyfiken både på veganska skönhetsprodukter och sånt som går att äta men blir bara snurrig redan på startsidan. Sidan är ju gigantisk! Har du något tips? Något särskilt att söka på?”

I hear ya.
Trots att jag la min första beställning från amerikanska iHerb för många år sedan så hittar jag fortfarande inte ordentligt. Om jag kopplar på mina kunskaper om webbplatsuppbyggnad, kategoristrukturer och allt annat som ryms inuti huvudet på en webbredaktör så får jag huvudvärk för att det finns så mycket som är under all kritik på sidan. Men lite har jag lärt mig genom åren som jag surfat runt där bland alla produkter.
Här kommer ett sammanfattande (men fortfarande väldigt långt) inlägg.

Rabattkod

Använd min rabattkod TNH374 för att få $10 avdrag på beställningar över $40 eller $5 avdrag på beställningar under $40. Gäller för dig som lägger din första beställning.

iHerb är en guldgruva

Den främsta anledningen till att jag älskar iHerb är för att de säljer många produkter som saknar motsvarighet här i Sverige och/eller produkter som håller en mycket högre kvalité jämfört med motsvarande produkter på den svenska marknaden. Men med miljön i åtanke det är inte försvarbart att skeppa exakt allt över halva jordklotet så jag väljer omsorgsfullt vilka varor jag klickar hem. Givetvis är en anledning att det mesta är billigare på iHerb med, och det är ett skäl som är svårt att slingra sig runt som student med en alldeles för tunn plånbok.

Fraktkostnad och extra kostnader

I olika forum påstås det ofta att beställningen alltid måste understiga 400 kronor för att slippa betala moms och att fraktalternativet DHL alltid ger en extrakostnad. Jag har beställt för varierande summor med Air Mail som fraktalternativ och aldrig, någonsin, åkt på extra kostnad. Håller du dig under 400 kronor och väljer Air Mail så bör du vara safe enligt mina erfarenheter. Fraktalternativet Air Mail gäller för beställningar som understiger $80.00 och inte väger mer än 1.8 kg. Beroende på beställningens totala vikt så brukar frakten gå på mellan 25-120 kr. Det ser du i kassan innan du betalar. Ibland kan det bli billigare att dela upp de tunga varorna i två separata beställningar om frakten skenar iväg.

Använd sökfunktionen

Sök på t.ex. shampoo + vegan och du kommer få upp en majoritet av veganska alternativ. Sökfunktionen kommer att rädda dig många gånger när du letar efter en särskild typ av produkt. Ibland slinker något icke-veganskt alternativ med i sökningen, men det är sällan. Om produkten är vegansk så nämns det oftast i beskrivningen, annars brukar en snabb googling avslöja om den är det eller inte.

Viktigast av allt

Sortera alltid på högsta betyg eller bästsäljare för att få upp de riktiga guldkornen.


Guide till att handla på iHerb - Vegansk mat, snacks, hudvård, skönhet, vitaminer m.m.

Vegansk hudvård & veganskt smink

Direktlänk till kategori: Vegan / Cruelty Free Beauty Products

Oljor

Om du är ute efter oljor är iHerb ditt mecka. Jojobaolja, avokadoolja, arganolja… You name it, iHerb har det! De ekologiska varianterna är nästan alltid billigare än svenska motsvarigheter.

Hudvård

För både ansikte och kropp finns några märken som ska vara särskilt bra. Acure Organics, Andalou Naturals, Nature’s Gate och Pacifica rekommenderas ofta. Jag älskar, verkligen älskar, Everyday’s ansiktsrengöring med kokosolja. Det finns en hel uppsjö av produkter med aloe vera till exempel och där är Real Aloe Inc.’s gel och spray helt underbara produkter för torr, irriterad och solskadad hy.

Smink

Pacifica är ett märke som bara måste spanas in! Allt deras smink är veganskt och omtyckt. Och givetvis måste jag nämna Everyday Minerals som står bakom min eviga favoritfoundation. Har mängder av rouge och ögonskuggor från Everyday Minerals som jag är helnöjd med. Även det brittiska budgetmärket E.L.F. Cosmetics finns på iHerb och har nästan bara veganska produkter. Elf har förvånansvärt bra produkter med tanke på hur otroligt billiga de är.


Guide till att handla på iHerb - Vegansk mat, snacks, hudvård, skönhet, vitaminer m.m.

Vegansk hårvård

Direktlänk till kategori: Vegan Cruelty Free Hair Products

Jag har inte testat så mycket hårvård från iHerb då jag fortfarande har produkter kvar att använda upp från min icke-veganska era. Men när de är slut vill jag testa på Aubrey’s naturliga hårprodukter som ofta hypas i bloggar. Just schampo och balsam med fokus på naturliga ingredienser och utan sulfater, parabener och andra skumma konserveringsmedel finns det gott om på iHerb.


Vegansk mat

Direktlänk till kategori: Vegan Foods

Bra märken att utforska är Now Foods, Nativas Naturals och Sunfood. Jag gillar Nativa Naturals chiafrön (sväller bättre än alla andra varianter jag har testat), kokossocker, hampafrön och acaipulver. En hel del veganskt godis finns med, vad sägs om veganska marshmallows?

Nu för tiden finns många av matvarorna även i Sverige så det har sällan fördelar att beställa från iHerb, men de flesta superfoods är ofta säkra kort på varor som är billigare på iHerb eller saknar svenska motsvarigheter. Ja, jag vet att jag tjatar om superfoods. Är en stolt superfoodnörd.


Guide till att handla på iHerb - Vegansk mat, snacks, hudvård, skönhet, vitaminer m.m.

Veganska kosttillskott

Direktlänk till kategori: Vegan & Vegetarian Vitamins

När det gäller vitaminer så får du väldigt mycket produkt för pengarna jämfört med att köpa vitaminer på t.ex. Apoteket. Vitaminer och andra tillskott har dessutom väldigt ofta animaliskt ursprung. Ursprunget är sällan är utmärkt på förpackningen och för att slippa ägna massa tid på att diskutera fram och tillbaka med butikens personal och tillverkarens kundtjänst blir det enklare att bara beställa garanterat veganska vitaminer. Obs! Alla vitaminer som säljs på iHerb är inte veganska, men de i kategorin som jag länkar till ovan är det.

D-vitamin kan vara bra att ta tillskott av under vinterhalvåret för att hålla energin uppe under de mörka månaderna. Jag brukar köra på Now Foods D-vitamin som är väldigt prisvärd och funkar prima. Vitamin B12 är en vitamin som alla veganer bör komplettera sin kost med. Jag gillar Deva Vegan B12 allra bäst, den smälter i munnen och smakar ganska gott faktiskt.


Rabattkod

Hoppas inlägget det gav lite mer klarhet i vad som finns att hitta på iHerb och hur du hittar det. Glöm inte bort att min kod TNH374 ger $10 avdrag på beställningar över $40 eller $5 avdrag på beställningar under $40 för dig som lägger din första beställning där.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

9 svar på ”Guide till att handla från iHerb”

Tack för att du svarade på min fråga så urförligt, nu har jag massor att utforska! 🙂

Jätte bra guide!

Tack vare guider som dessa har jag sluppit fastna i tull under alla de år jag handlat hos iherb! Jag köper för högst 43 dollar.

Men nyligen skulle jag beställa kläder, från ett land utanför EU. Då fick jag för mig att besöka tullverkets sida om tull avgifter. Till min förundran läser jag att ALLT som man importerar från länder utomlands betalar man Moms för. Saker importerade från Usa har en moms på 25% av priset, oavsett värde av paketet.

Jag blev väldigt ställd, för jag har då aldrig betalat moms för iherb köp? Jag beställer alltid Airmail post så mitt paket levereras av postnord och inte Dhl.

Hur funkar detta? Så tänkte jag, “jaha kanske iherb som ett stort företag står för momsen, så vi köpare inte behöver betala moms? Undrar hur dem gör?”

Så jag mejlade iherb häromdagen och frågade om detta moms (kallas för duty taxes på engelska).

Och dem svarade och bad mig om ursäkt för att stackars jag inte vetat om detta med moms haha! Och att jag ska betala moms, och att jag bör kontakta tullverket om detta! Ok?!

Men jag fattar inte hur detta funkar nu? Inte vill man fråga tullverket heller, så dem inte kräver oss på moms för våra små paket :p

Det stämmer att även ordrar för lägre summor ska anmälas och betalas för enligt Tullverket,. Jag har försökt betala momsen på paketen och trots att jag fick ringa Tullverket för att förstå hur formuläret skulle fyllas i (hoppas de har gjort om det nu, det här var ett tag sedan) så lyckades vi inte fylla i det korrekt. Det slutade med att tulltjänstemannen sa att det var upp till mig hur laglydig jag ville vara. Jättekonstigt system.

Jag vill gärna göra rätt för mig men de gör det inte lätt för en, Tullverket. Tills dess att informationen görs mer tydlig med konsumenten i åtanke så kommer inte jag lägga mer energi på det. Önskar jag hade mer konkret information att ge, men jag har nått samma förvirrade slutsats som du har delat med dig av här.

Svara

Aha ok! Nä men det är ju inte klokt att vi ska betala moms! Tjatar inte företag om “frihandel” hit och dit? Hur viktigt det är för företagen och staterna att handeln är fri? Varför i hela fridens namn ska staten ta betalt för att jag handlat något på nätet för 200-300 kronor? Det är ju sjukt :/

Så här står det på tullverkets hemsida om moms befriade order:

B.
En försändelse, som skickas direkt från ett land utanför EU till en mottagare inom EU, som innehåller varor med ett sammanlagt värde av högst 300 kronor (till exempel periodiska publikationer) är befriad från tull och moms.

Befrielsen från moms gäller inte för
postorderförsändelse. Med postorderförsändelse avses en försändelse med varor som du har beställt på distans via t.ex. post, telefon eller internet.

Men vi sm internethandlar köper ju via internet?!

Tack för info.Undrar om Dvitaminet är syntetiskt, eller kommer det från naturliga?
Har du några tips på ett bra C vitamin , ej med askorbat /askorbinsyra i?Gäller även bvitaminer.Nu beställde jag Now food B1,B3, o B6.. Är dom bra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *