Kategorier
Odling

Planering inför balkongodling

Egentligen säger mitt schema att jag ska plugga nu, men om sanningen ska fram har jag ägnat hela förmiddagen åt att planera inför årets balkongodling. Det är ju så mycket roligare att planera hur jag ska optimera platsen på balkongen och vad jag ska odla i år. Diciplin Matilda, diciplin!

Planering inför balkongodling | Matildigt

Ungefär såhär tänker jag att jag ska strukturera upp ytan på balkongen.

Squash- och tomatplantorna kommer att stå längst med balkongräcket. Problemet är att de då kommer att stå i katthöjd så något slags “staket” måste upp i alla fall för att förhindra att katterna tuggar loss. Förra året lyckades Caesar tugga död på ett antal plantor till min stora glädje (=var inte ett dugg glad, inte ett dugg).

Ärtorna och bönorna ska placeras i ett kvadratiskt kompostgaller så att de kan klättra längst med gallerväggarna. Inte särskilt vackert, men väldigt praktiskt.

I hörnet mot väggen står en fyravåningshylla där jag kommer att ha chili, kryddor och smultron. Hyllan rymmer hur många plantor som helst. Tror jag fick plats med nära 50 chiliplantor i den förra året. Frågan är om jag kommer orka ta hand om så många chilisar i år igen?

Sedan kommer det tillkomma sallad och spenat bland annat, men de brukar bara få stå där det finns plats.

Med högsta sannolikhet kommer jag nog hänga upp lite amplar också för att få en mysig känsla på balkongen. Våra balkongmöbler står där i mitten och då blir det ju extra mysigt med amplar så man verkligen sitter mitt i en grönskande oas.


Förkultivering

Ungefär såhär ser min tidsplanering över när de olika sorterna ska sättas i jord ut. Det kommer säkert förändras då det finns en stor chans att jag kommer att köpa eller byta till mig några fler fröer. Men just nu ser tidsplaneringen för de sorter jag har hemma ut såhär:

Januari

Chilipeppar Early Jalapeño, Habanero Dulce, Hot Lemon & Hot Portugal
Smultron Regina

Februari

Körsbärstomater Principe Borghese & Sun Baby

Mars

Kryddor Basilika, dill, gräslök, koriander, oregano & persilja

April

Brytbönor Montano
Sockerärtor Shiraz
Squash Atena Polka, Baby Round & Genovese
Vaxbönor Beurre de Rocquencourt

Maj

Plocksallad
Spenat


Är så pepp på att dra igång! Ska bara sätta ihop ett kattsäkert växthus av SAMLA-lådor nu i veckan och sen är vi good to go. Förkultiveringsperioden förgyller verkligen de kalla månaderna, från att första skotten tittar upp till att man har fullfjädrade plantor har man alltid något att pyssla om här hemma. Det läskiga är dock att det alltid går så fort från att man sätter första fröerna i januari tills det är dags att placera ut allting i början av sommaren.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

6 svar på ”Planering inför balkongodling”

Förkultiveringsperioden för chili börjar redan i januari. Man kan vänta lite om man tycker det är tidigt, men jag tycker det är lika bra att börja redan nu så plantorna hinner växa sig stora och fina tills det är dags för balkongen 🙂

Svara

Kan bara rekommendera att läsa på! Jag har bara kört på, men också dödat en del växter på vägen, men nu försöker jag verkligen att ha koll på vad jag gör hela tiden 🙂

Svara

Åh, jag satt också och planerade för årets odling förra veckan när jag egentligen behövde plugga, hehehe. Råkade visst beställa ett gäng fröer också! Jag ska nog satsa på ett lite mindre antal plantor än förra året, det blev lite för mycket tycker jag, särskilt med de höga tomatsorterna som tog över halva balkongen. Och så hade jag inte något tillräckligt långt att binda upp de med, så de slingrade sig ut från balkongen till sist och hängde ut. Fint, men svårt att komma åt att tjuva och sådär 😛

Haha, skönt att det inte bara är jag! Oj, vad var det för monstersort? Låter som ett jäkla jobb att ta hand om sådana gigantiska plantor på en balkong. Ren tur att jag omedvetet kört på låga sorter inser jag nu 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *