Kategorier
Odling

Växter att odla själv från vanliga frukter

Hemma hos mig är fönster, hyllor och bordsytor knökfulla med gröna blad. För mig representerar välskötta växter ett trivsamt hem och den största komplimangen du kan ge mig är att utbrista oj vad mycket växter du har!

Istället för att köpa nyproducerade plantor i tid och otid samlar jag på mig skott från vänner och bekanta eller driver upp plantorna från frön eller kärnor. Det är både klimatsmart och resurssnålt samtidigt som det är helt fantastiskt att kunna följa växtens utveckling och känna stoltheten över att man har “fött” upp plantan helt själv.

Här är tre olika sorters växter som går att driva upp själv från helt vanliga frukter; avokado, passionsfrukt och citron. Jag håller även på att grodda dadelkärnor, melonkärnor och physalisfrön. Håll tummarna för att de tar sig så att jag kan visa upp dem med i ett inlägg framöver!

Odla avokado, passionsfrukt och citron från frö | Matildigt

Avokadoplanta

En av totalt tre avokadoplantor i mitt hem. Den här plantan är ungefär ett år gammal och jag bara älskar den. Lagom stor, lagom yvig. Om du är nyfiken på hur man kan odla avokado så har jag skrivit ihop en liten guide om hur jag brukar göra för att få mina kärnor att gro. I området där jag bor finns det en lägenhet med ett stort köksfönster ut mot gatan och där står kanske tio avokadoplantor på rad. Blir lika glad av att se dem varje gång. Så ståtliga växter!

Odla avokado, passionsfrukt och citron från frö | Matildigt

Passionsfrukt

Min absoluta favoritväxt att driva upp själv från frö är passionsfruktsplantor. De blir långa och slingriga med världens finaste blad; stora, illgröna och högblanka. Eftersom de slingrar vill de gärna ha ett stöd att klättra uppåt eller runt på. När jag driver upp plantor från passionsfrukt brukar bara skölja av kärnorna och låta dem torka ett par dygn. Sedan petar jag ner dem i jorden och placerar krukan i en plastpåse eller i ett miniväxthus tills att kärnorna gror.

Odla avokado, passionsfrukt och citron från frö | Matildigt

Citronplantor

Citronplantan till vänster har jag haft i kanske fem år och den lilla är kanske två år gammal. Men jag har ett problem med dem – ser ni hur små de är?! De vägrar att växa sig större än såhär. Omplantering, näring, ny jord, söderläge, norrläge, stå ute på balkongen, beskäring… det känns som att jag har testat allt. Någon som har ett magiskt knep för att få dem att växa? Samtidigt gillar jag dem såhär, så det är helt okej för mig om de inte växter mer och fortsätter se lite halvskraltiga ut. De är söta liksom, men det hade ju inte varit helt fel med ett citronträd.

Odla avokado, passionsfrukt och citron från frö | Matildigt Odla avokado, passionsfrukt och citron från frö | Matildigt

Skötsel

Jag sköter om alla mina växter på samma sätt; varje fredag tar jag in dem i badrummet. De växter som är lite dammiga får sig en lätt dusch och resterande växter får en lagom mängd vatten så att jorden blir genomfuktig. Viktigt är att vattnet rinner igenom jorden helt så att det aldrig, aldrig blir vatten stående i botten av en kruka. Nu på vintern kan det vara lätt att vattna ihjäl sina växter, så de som på fredagen fortfarande är lite fuktiga i jorden från tidigare vattning får helt enkelt stå över veckans vattning. Jag vet inte om det är såhär man ska göra, men jag har alltid gjort på detta sätt sedan jag och mina växter flyttade hemifrån utan att de har dött så det verkar ju fungera.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

34 svar på ”Växter att odla själv från vanliga frukter”

Försökt med avokado en gång, men det grodde inte. Jag äter i princip aldrig avokado själv så har sällan tillgång till kärnor 🙂 Citron har jag också sått, men de är bara kanske ett halvår gamla och typ hälften så stora som din lilla planta. Hoppas du får några bra tips på hur de kan växa sig större för jag har tyvärr inga. Men jag drömmer också om ett citronträd en dag…

Jag har lyckats få mina citronträd att växa rejält genom att lägga på lite hönsgödsel uppe på jorden. Kom på idén när jag var utomlands och såg hönorna som gick och sprätter under citronträden. Det funkade för mina små skötebarn “.

Åh, tack för detta! Jag längtar ihjäl mig efter mer grönt hemma. Just avokado testade jag för ett tag sen, men jag måste gjort något fel eller gett upp för fort. Kanske skadat den med kniven eller stuckit tandpetarna för djupt eller nåt. Den stod med “rumpan” i vatten i typ en hel vecka men verkade bara torka/skrumpna. Ska läsa din guide och googla lite mer och sen göra ett nytt försök!

Jag petade ner min direkt i jord och satte en plastpåse över, men det tog ändå flera månader innan det började hända något, såååå tålamod! 😉

Som Thea säger; det tar jättelång tid. Jäklar, vilket tålamod man måste utrusta sig med. De ska skrumpna och bli fula, dock utan att börja mögla, och sedan tar det en evighet innan en liten grodd börjar titta upp. Jag tycker dock det går betydligt snabbare om man sätter dem i jord direkt så det kan jag tipsa om.

Svara

Åh, såg på Nyhetsmorgon imorse att de tipsade om att så frön och kärnor och knölar. Så fina växter du fått! Och mina avokadoplantor är fina men saknar nog solen.

Passionsfrukten alltså! Så himla fin. Måste nog odla fram en egen planta jag med. Avokado har jag redan en som jag funderade på om jag kanske skulle klippa till lite nu. Fick upp en mangoplanta förra året, men den dog sen vilket var synd. Får nog försöka driva upp en ny.

Jag tänkte dela det här inlägget för att det var så bra. Hoppas det är ok. Säg till annars så tar jag bort.

Åh nu blev jag inspirerad att lägga min avokadokärna på tork! Så härlig växt! 🙂

vad kul!! Jag har 100 blommor hemma, alla möjliga sorter. Jag älskar gröna växter och ska definitivt testa

Blir det frukt på dessa träden eller det går inte att få till i en hemmamiljö?? 🙂

Under rätt förutsättningar kan man få det men det är väldigt ovanligt eftersom vi lever på den delen av jordklotet där solljuset och värmen är typ obefintligt en stor del av året. Vore onekligen väldigt häftigt!

Svara

OMG OMG OMG detta inlägg!! Blir helt till mig av lust och förväntan – är på vippen att ringa och be sambon köpa hem passionsfrukt (jag som inte ens tycker det är gott) och ska läsa igenom ditt avokadoodlarinlägg noggrant innan jag slaktar frukt till kvällens guacamole (bra med tidigare kommentarer som rådde en att vara tålmodig pga det är jag inte utan tillsägning, hehe).

SÅ mycket kärlek i och till det här inlägget! Alla vackra växter på vackra bilder och JA, den där känslan av att ha grott och närt upp ett levande ting är ju helt otrolig (trots att jag inte lyckats med mer än ett par väldigt skraltiga paprikaplantor en gång). Blir så inspirerad!

Oj! Jag har en citron jag planterade i slutet av sommaren och den är nog dubbelt så stor och full av stora fina blad. Kan dock inte ge något direkt tips för har inte behandlat den på något särskilt sätt.
Har dock aldrig lyckats med mina avokadoplantor. Vi får byta helt enkelt, du får skicka hit dina citroner så kan du få liv i mina avokados. Win-win 😉

Ojojoj vilket inspirerande inlägg! Jag får verkligen lust att testa på att odla passionsfrukt, det har jag till och med hemma 🙂
Jag måste bara inhandla lite jord, vilket sort bör man använda?

På tal om växter, jag har ju sett att du har katt. Hur funkar det, äter katten på växterna? Min gör nämligen det och då har vi ändå bara en plastväxt nu, som dock är väldigt spretigt, vilket han antagligen stör sig på… Så jag tänkte bara passa på och fråga vad du har mer för växter hemma? Eller om du kan tipsa om några som är ofarliga för katter? Samtidigt som de inte är supersvåra att ta hand om 🙂

Kul hobby det här med odling:-) Jag älskar allt som växer och lever. Själv har jag odlat allt möjligt. Har bl.a. ett litet citrusträd (tror det var en clementin eller mandarin) som idag är dryga tio år gammalt. Sådant gör mig nöjd och stolt, att få mina gröna vänner att leva länge och frodas:-)

Åh nu fick jag verkligen lust att testa att plantera passionsfrukt fröer, vi äter ju en hel del passionsfrukt här hemma…hm citron också förstås =)

Hej Matilda!

Jag blev inspirerad (av dig) till att odla passionsfruktsplantor. Sådde några frön i våras och nu har de växt väldigt mycket, den största är snart 2 meter hög (har även sått citron & apelsin, men de har inte växt så mycket).
Du skriver att passionsväxten gärna vill klättra på något, men jag vill inte ha en cirkel.. undrar lite om jag kan göra en spaljé och låta den slingra runt på väggen i mitt sovrum. Kommer den fortsätta att växa såhär fort? Känns nästan som att hela mitt rum kommer täckas av växten! Fast det kan bli fint också iofs 😉 Nämnvärt är att mitt rum inte får så mycket sol, eftersom mina två små fönster är i norrläge. :/

Har en annan fråga också. Jag har en tomatplanta som står ute nu, det är kanske dags att ta in den? Vill inte att den ska vissna 🙁 Kan det vara så enkelt att jag bara sätter den på en fönsterkarm i söderläge?

Tack för en helt fantastisk blogg!

Vänliga hälsningar,
My

Tack, först och främst! <3 Absolut fungerar en spaljé för passionsfrukterna! Om du klipper av den då och då så grenar den sig dessutom istället för att bara växa i en enda lång gren om du vill att den ska bre ut sig över spaljén. Det låter btw urfint med en passionsfruktsplanta som slingrar sig över väggarna! Min planta står också i ett norrläge. Det är egentligen inte att rekommendera, men de verkar vara ganska anpassningsbara 🙂

Det är absolut hög tid att ta in tomatplantan! Ta inte in den direkt bara utan låt den vänja sig vid att vara inomhus ett par timmar om dagen i någon vecka innan du tar in den helt. Man vet aldrig riktigt om de trivs inomhus - även om det är i söderläge - en del tomatplantor trivs jättebra inomhus medan andra bara tvärdör. Hoppas det går bra!

Svara

Alltså detta inlägg är så insperierande!! Sådde både citron och passionsfrukt för en vecka sedan men än så länge har ingenting hänt:( Hur lång tid brukar det ta innan dem kommer upp? Håller tummarna för att detta ska fungera nu!

Håller tummarna stenhårt! Det kan ta allt mellan ett par dagar till flera månader så det gäller att ha tålamod. Ställ dem så varmt och ljust som möjligt, t.ex. på fönsterbrädet ovanför ett element men ej i direkt solsken, så snabbas groprocessen på lite! 🙂

Svara

Vet att jag är en aning sen här, men det kanske är fler som snubblar in på detta inlägget precis som jag. Det finns speciell citrusjord till citrusplantor som har det phvärdet än citrusplanta vill växa i. Dom behöver även ganska stor yta att växa på. Tog tid innan jag själv kom på knepet då jag har en citronplanta som jag tagit upp från en kärna å den stannade i växten så jag bytade till större kruka. Där stod den ett par månader i och sen stannade den igen. Nu har jag satt den i en enorm kruka jämfört med plantan men nu växer den som tusan. Ser lite halvlöjligt ut, men förhoppningsvis kommer plantan ikapp snart.

Tack för superbra tips! Måste verkligen testa citrusjord, har alltid kört på vanlig jord och det verkar inte vara ett vinnande koncept för stora, fina citrusträd.

Svara

Hej! Hur mår ditt passionsfruktsträd idag? Jag har en likadan, som jag haft i snart ett år, och den är redan över två meter lång. Jag vet inte hur jag ska kunna fortsätta att ta hand om den i studentrum. Helst av allt vill jag ju att den ska ge frukt, eeeh! Kanske har du något tips? Tack på förhand!

Hej! Jag har den inte kvar idag, har för mig att den torkade ut helt när jag inte var hemma under en period för något år sedan. Min växte också som ogräs och jag fick aldrig någon riktig fason på den, den blev bara längre och längre men visade inga tecken på att vilja blomma. Så tyvärr har jag inga tips på hur man kan tänkas få frukt.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *