Kategorier
Skönhet

Naturlig och vegansk hårvård

Inlägget innehåller annonslänkar

Naturlig och vegansk hårvård | Matildigt

Jag undrar om du inte kan skriva mer om ”skönhet”sprodukter. Hur ser din skönhetsrutin ut, vilka produkter använder du? Smink, hudvård, hårvård, osv. Gick över till veganskt för några månader sedan, många av mina gamla favoritprodukter är icke veganska och det är såå svårt att hitta nya veganska favoriter. Som att börja om på nytt, vet inte ens i vilken ände jag ska börja leta! – Maria

Den här kommentaren fick jag av Maria häromdagen. Först och främst; tack! Blir så glad när ni ger inputs, ställer frågor och engagerar er i bloggen! Svaret är ja, jag skriver så gärna om vilka produkter jag använder på daglig basis. Jag försöker att använda så naturliga produkter som möjligt, och givetvis ska alla produkter vara veganska och cruelty free (och producerade med vettiga arbetsvillkor, dock ofta svårt att ta reda på) vilket är ett stort steg i rätt riktning mot ett hållbarare förhållningssätt inom skönhetsindustrin. För tre-fyra år sedan kunde jag spendera hela min lön på enbart smink, hud- och hårvård och hade så mycket produkter att jag inte hade en chans att använda upp allting. Jag var som besatt och gick på alla försäljningsknep. Idag kan jag gå i månader och grubbla på vilken duschkräm jag ska köpa när min nuvarande tar slut för att jag vill göra ett så bra val som möjligt. Motsatsen till mitt tidigare beteende. Det är så skönt att man kan förändras!

Jag tänker som så att jag delar upp inläggen i flera delar, det blir ett så himla långt inlägg annars. Det blir tre inlägg om hårvård, hudvård och smink. Först ut blir hårvård!

Naturlig och vegansk hårvård | Matildigt

Veganskt schampo och balsam

Just nu använder jag Jojoba Schampoo och Jojoba Conditioner från Faith In Nature. Produkterna innehåller varken parabener eller SLS och har en stor andel naturliga ingredienser. Tyvärr är dessa produkter inte ultimata för mig med fet hårbotten och torra hårtoppar. De gör sitt jobb, men mitt hår börjar bli fett efter bara någon dag och balsamet återfuktar inte topparna tillräckligt på egen hand. Därför kompletterar jag med kokosolja innan duschen och mandelolja efter duschen. Jag har ännu inte hittat något veganskt schampo eller balsam som jag trivs med till hundra procent, men dessa fungerar helt klart okej. Om du har mer “normalt” hår än mig tror jag du gillar dem bättre.

Naturlig och vegansk hårvård | Matildigt

Kokosolja som hårinpackning

Istället för att använda inpackning i duschen har jag övergått till att packa in längderna på håret med kokosolja kvällen innan och sedan sover jag med det i håret över natten. Kokosoljan sköljs ur i duschen på morgonen, men oljorna stannar kvar i håret och gör underverk för mina torra toppar.

Naturlig och vegansk hårvård | Matildigt

Hemmagjord silverinpackning

Om man ser till bilden på mitt hår så kanske man tänker “vad ska hon med silverinpackning till?”. Men jag ska presentera mitt dilemma för dig; jag har i flera år blekt mitt hår ett par nyanser ljusare vilket gör att håret får en fulgul nyans om jag inte fortsätter ljusa upp det. Då väldigt få hårfärger och blekningar är veganska och crulty free, och de som uppfyller kraven antingen är permanenta eller innehåller cancerframkallande ämnen, har jag valt att sluta färga håret och spara ut min naturliga hårfärg. Det gör att mitt hår just nu har en mellanblond färg i hårbotten men är uppljusat i topparna. För att slippa att längderna får en kycklinggul ton behöver jag använda produkter med kalla pigment i som neutraliserar det gula. Istället för att köpa dyra silverschampon eller silverinpackningar blandar jag min egen färgbomb av toningen Purple Haze från Manic Panic och vanligt vitt balsam. I en liten resflaska blandar jag en matsked (ja, så lite!) toning och resterande del balsam. Blandningen får sitta i några minuter medan jag duschar. Ett ypperligt DIY-tips för dig som vill ha en kallare nyans på håret.

Naturlig och vegansk hårvård | Matildigt

Mandelolja i topparna

Utan min hårolja skulle jag inte överleva! Nästan lite så är det. Mandelolja fungerar så fint på mina torra hårtoppar. Jag masserar in ett par droppar i handdukstorrt hår för att få ett lättborstat och medgörligt hår. Ofta tar jag i ett par droppar varje morgon för att hålla håret fritt från trassel. Mitt hår når ner till brösten ungefär och jag klipper mig aldrig hos frisör längre så det blir lätt trassligt om jag inte använder olja. Kan dessutom verkligen rekommendera att hälla över oljan i en flaska med pipett, lättdoserat och kladdfritt.

Naturlig och vegansk hårvård | Matildigt

Borste av naturmaterial

Jag har varit en slav under Tangle Teezers tidigare, men så en dag hittade denna fantastiska träborste från Åhlens och jag kommer aldrig gå tillbaka till att använda en borste av plast. Träborstar ska vara bra för att förhindra att håret bryts av och att hårtoppar klyvs – och det kan jag verkligen skriva under på!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

14 svar på ”Naturlig och vegansk hårvård”

Osäker på om Faith In Natures produkter är godkända för balsammetoden, men resten av produkterna i inlägget är det. Har kört med BM tidigare! 🙂

Svara

Tack för silverinpackningstipset! Har det något blekande effekt? Funderar på att testa det, även om min situation är lite omvänd: har färgat håret mycket, fast mörkare, och vill nu spara ut min naturliga färg som är cendrébrun. Vill väldigt ogärna bleka det på annat än naturligt vis, då håret redan är slitet som det är.

Nej, det bleker dessvärre inte. Skulle också vilja hitta ett naturligt sätt att bleka på, men det enda jag känner till är citronsaft vilket jag testade i tonåren och aldrig testar igen 😮

Svara

Haha, jaså? Vad hände? =) Kan tänka mig att det svider som satan om man har det i hårbotten kanske… >_< Testade en såndär "askorbinsyra-mask" i ansiktet en gång efter att ha läst om det i nån eko-hudvårdsblogg. Det gör jag inte heller om, om man säger så…

Håret blev kruttorrt och kändes enormt slitet. Det tog ett flera veckor innan den där sträva, slitna känslan ens började försvinna. Och inte blev håret ljusare heller! Ohh, askorbinsyra låter läskigt!

Svara

Kul att läsa lite vad du gör med håret! Brukar också sova med kokosolja emellanåt, och ha arganolja i topparna 🙂 Angående färgning så finns det väl henna-färger för håret som är naturliga? Tror också man kan få dem att bli mer röda / bruna osv med hjälp av kaffe, honung, whisky etc 😀 Inte så påläst dock.

Har också en träborste och älskar den! Dock har den inte få, hårda piggar utan snarare ett mjukt borst liksom.. Fast jag är hemskt hemskt dålig på att borsta håret, det kommer nog från alla år med dreadlocks 😛

Schampo håller jag också på att testa mig fram med, hade rosenseriens innan nu har jag Urtekram’s Nordic Birch Shampoo gjort på örter hämtade från deras egna, ekologiska örters! 😀 Vi har även deras hårda tvål på handfatet och i duschen 🙂

Hade lätt kört på henna om det inte vore permanent. Är väldigt nyfiken på det, men är lite rädd för att göra en permanent ändring då jag alltid tycker att gräset är grönare på andra sidan 😉

Åh, älskar Urtekram! Så bra grejer. Har dock inte testat någon hårprodukt – än! Deras tvålar och duschkräm är dock stapelvaror här hemma! 😀

Svara

Intressant! Försöker också hålla mig till en naturlig hår- och hudvårdsrutin. Använder just nu Urtekrams Rose schampoo, och sköljer håret med äppelcidervinäger för att få bukt med ph-balansen som kommer med mycket klor och kalk i vattnet.
Gjorde faktiskt samma slags silverinpackning när jag var blond 🙂

Äppelciderskölj borde jag nämnt i inlägget! Det kör jag med på ibland. Fungerar så fint mot frissigt hår tycker jag. Måste testa Urtekrams schampon inser jag 🙂

Svara

Grymt inlägg, Matilda! Kokosolja använder jag också, ÄLSKAR det. Bästa bästa bästa för torrt och frissigt hår. Undrar om det är av någon speciell anledning som du använder en doft- och smakfri variant? 🙂 Har nämligen för mig att vissa av de bra egenskaperna försvinner när den görs doft- och smakfri, men jag kan minnas fel.

Vill förresten tipsa om att många produkter ur Maria Nilas “care” (tidigare palett) är veganska. Jag har True Soft-serien och gillar den massor. Dock är den inte helt naturlig.

Förklaringen är kort och gott att jag råkade köpa fel sort senast. Brukar alltid köra på en annan sort som till och med har kokosbitar i sig (!). Jag märker dock ingen skillnad mellan dem förutom just att denna är doftfri. Men ja, det känns väldigt onödigt att använda en olja där en dos goda ingredienser kan ha sållats bort 😮

Maria Nila äger! Mitt hår älskar True Soft. Tyvärr är det lite för dyrt för vad jag är beredd att betala för hårprodukter just nu. 🙁

Svara

Åh, då förstår jag! Sånt som händer 🙂 Vilken sort är det som har kokosbitar i sig förresten? Låter supercoolt ju!

Mitt tips är att köpa True Soft i de stora literflaskorna. Då brukar det bli billigare än att köpa flera små flaskor, speciellt om man köper dem i par då de ofta får kit-pris. Visst känns det lite saftigt vid inköpet, men jag upplever det som att de räcker såpass länge och att de är så dryga att det inte blir dyrare i längden. Men jag håller med dig, bra hårvård generellt hade gärna fått vara billigare 🙁

Är inte heeelt hundra men tror det kan vara denna: http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Organic-Extra-Virgin-Coconut-Oil-16-oz-454-g/2505. Dock verkar de ha ändrat om förpackningen så törs inte svära på att det var just denna, men det var en extra virgin kokosolja från Jarrow Formulas i alla fall! 🙂

Tack för tipset! Ska hålla utkik efter stora flaskor för jag skulle gärna återgå till Maria Nila så småningom 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *