Kategorier
Odling

Balkongodlingen i mars

Mer än halva mars har passerat och därmed är förkultiveringssäsongen är i gång för fullt. I mina IKEA-hacks till växthus bor ett gäng chilis, tomater och kryddor i väntan på att det ska bli varmt nog för dem att flytta ut på balkongen. Just nu är det kanske inte så mycket att se rent växtmässigt, men jag tycker det är intressant att se hur andra lägger upp sina odlingar så därför tänkte jag berätta lite hur jag gör.

I sommar kommer jag att fylla balkongen med massor med chili och kryddor samt lagom med körsbärstomater, bönor, ärtor, squash, smultron och sallad. Precis som förra året. Man kan klämma in mycket mer än man tror på en liten balkong! Jag älskar tanken på att fylla frysen, konserv- och kryddburkarna med mina egenodlade råvaror som jag sedan kan hushålla med under resten av året. Vi har fortfarande kvar massor av chili och kryddor från förra året, det är en fröjd att använda sina egenodlade råvaror till matlagningen.

Just nu har jag två “växthus” med plantor i. I det första fotot syns de omplanterade plantorna och i det andra fotot syns skotten som ännu håller på att växa till sig inför omplantering. Ordning vs totalt kaos. Det blir lätt så har jag märkt, att jag ignorerar skotten som är på tillväxt men omsorgsfullt pysslar om de omplanterade plantorna för att jag vill att de ska växa till sig så bra som möjligt. Omplanteringslådan är dessutom full och ännu har jag många plantor kvar som ska omplanteras. Det är nu man börjar undra hur allt ska få plats på balkongen sen…

Här är alla de olika sorters fröer jag har tänkt sätta i år. 30 olika sorters fröer om jag har räknat rätt. Nu under månaden som kommer, april, ska jag så squash vilket är min första gång och jag är så peppad!! Squash är något av det bästa jag vet i matväg, men det är ju också en av de mest besprutade grönsakerna i mataffärerna (och ekologisk squash är alltid galet dyrt) så jag hoppas innerligt på en rejäl skörd. I maj är det dags att sätta fem sorters bönor och ärtor och strax innan balkongen är helt uppvärmd kommer jag att börja med spenat och sallat. Åh, odlingeuroforin just nu alltså!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

11 svar på ”Balkongodlingen i mars”

Vad roligt att få se hur det går. Mina växter är i samma fas med. Minns att du använde en ekologisk jord förra året och undrar om du har tips på var man hittar det?

Förra året var första gången för mig med squash, min växte nåt otroligt och gav mycket skörd! Provar ny sort i år, samma som du valt ser jag 🙂

Åh va jag också vill ha en balkong! Att enbart ha en enda fönsterbräda i en minilägenhet med väldigt märkligt klimat sätter verkligen sina begränsningar gällande det här med odling…

Känner igen mig! Bodde också så tidigare, det främjar inte odlingspeppen direkt 🙁 Håller tummarna för att ett framtida boende ger dig bättre odlingsmöjligheter!

Svara

Vad roligt att få ta del av din odling såhär långt 🙂 Jag har inte haft squash på två år men kommer definitivt köra på det i sommar igen. Anledningen till att jag behövde pausa ett tag var nämligen för att vi fick så otroooligt mycket det första året att jag liksom föråt mig lite på det 😛 Haha, vilket lyxproblem va!

Drömmen!! Skulle kunna äta squash till frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmat hela sommaren utan att tröttna. Hoppas innerligt att min skörd blir lika fantastisk! Får du för mycket i år igen vet du vem som är spekulant på det 😉

Svara

Hur lär du dig allt!? Bara kör du på eller pluggar du på innan du sår? Jag har köpt lite fröer till min balkong men jag är helt vilsen och rädd för att det ska bli pannkaka av allt… 🙁 har du några tips för en nybörjare som jag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *