I januari gjorde jag eget vaniljextrakt. Här kan du läsa mer om det och se beskrivningen på hur du gör eget vaniljextrakt. Det skulle vila i tre månader och nu har dessa månader passerat. Den stora frågan är; blev mitt hemmagjorda extrakt lika bra som extrakt köpt i affären?
Det blev precis hur bra som helst! Jag känner andra som gjort eget vaniljextrakt och var därför trygg med tanken på att det skulle bli bra, men samtidigt vet man ju aldrig riktigt eftersom slutresultatet kan påverkas av många olika faktorer.
Jag var lite rädd för att alkoholen skulle “smaka igenom”, men det har jag inte råkat ut för hittills. Det smakade gott i både muffins, gröt och smoothie. Normalt sett använder jag ungefär ett kryddmått vaniljpulver i mina smoothies, men med extraktet behövdes bara två små droppar. Tips för dig, precis som jag, som förbrukar vaniljpulver på löpande band!
8 svar på ”Eget vaniljextrakt – Tre månader senare”
Tusen tack från en vanilj-junkie till en annan! Det här har jag aldrig ens tänkt på att man kan göra. Måste fixa en flaska omedelbums, tre månader är en lång tid att vänta. =)
Oj, har det redan gått tre månader!? Jösses, himla spännande ju 🙂
Vad roligt med en uppdatering på hur det gått. Är verkligen sugen på att göra en egen variant pga känns så användbart i mycket 🙂
Det är verkligen användbart! 🙂
Spontan tanke; vad tror du om att göra något motsvarande med saffran? Såg nåt som hastigast i december på en av bakprogrammen (tror den franske bagaren..?) om att en samlade saffran när det såldes billigare o gjorde något.. Slags koncentrat liksom..
Tack för peppig blogg!!
Det bör gå fint! Jag läste att i princip alla kryddor ska fungera då alkoholen gör så att smakerna förstärkts. Använder man pulver får man nog bara ta och sila bort det när extraktet är klart 🙂
Vart har du fått tag på den fina vita lilla hyllan alltsammans står på?
Åhlens, dock för många år sedan.