Havregrynsgröt är onekligen den ultimata frukosten eftersom det är både billigt och nyttigt. Men framför allt är havregryn ett hållbart frukostalternativ eftersom det kan odlas i Sverige. Ärligt talat så är jag inte så förtjust i gröt – men jag vill vara det! Därför bestämde jag mig för att vidga mina vyer och göra en ny gröt varje dag denna vecka.
Varje gång jag hör ordet havregrynsgröt tänker jag bara på den torra, gråa massan som serverades på fritids. Gröten drogs in på en skraltig serveringsvagn under eftermiddagen och inte ett enda ansikte såg ut att se fram emot måltiden. Än idag minns jag hur den där torra strukturen kändes i halsen. Det gick åt ett halvt mjölkpaket för att det ens skulle vara möjligt att svälja ner gröten.
Under veckan som gick lagade jag gröt till frukost, ett nytt recept varje dag måndag till fredag. Och… wow! Gröt är så mycket mer än den gråa massa som jag har vuxit upp med.
Måndag: Havregrynsgröt med smak av morotskaka
Jag vet inte vad jag ska säga annat än JÄVLAR VAD GOTT! Smakar precis som morotskaka fast i grötform. Kokosflarn och riven lime var en vinnande kombination till, den ultimata kombinationen av sött och surt.
Recept: Blanda 1 finriven morot, 1 dl havregryn, 2.5 dl vegetabilisk mjölk, 1 krm salt, 1 krm kanel, 1 krm malen kardemumma och 1 krm vaniljpulver i en kastrull och koka på medelvärme i 2-3 minuter. Servera med vegetabilisk mjölk, kokosflarn, solroskärnor, linfrön och limezest.
Tisdag: Havregrynsgröt med äpple- och kanel
Också en riktig fullträff! Gröten i sig blev väldigt söt i och med att uppvärmt äpple tenderar att bli just väldigt sött, men det vägdes upp av syrligheten som det råa äpplet på toppen gav. Kombinationen äpple och kanel är oslagbart!
Recept: Blanda 1 finrivet äpple, 1 dl havregryn, 1.5 dl vegetabilisk mjölk, 1 krm salt och 0.5 tsk kanel i en kastrull och koka på medelvärme i 2-3 minuter. Servera med vegetabilisk mjölk, äpplebitar och hackad mandel.
Onsdag: Havregrynsgröt med blåbär
För dig som älskar blåbär lika mycket som jag gör så är denna gröt en drömfrukost. Ännu mer drömmigt blev det med valnötter och agavesirap.
Recept: Blanda 1 dl havregryn, 1.5 dl vegetabilisk mjölk, 1 dl blåbär och 1 krm salt i en kastrull och koka på medelvärme i 2-3 minuter. Servera med vegetabilisk mjölk, hackade valnötter och agavesirap ringat över.
Torsdag: Ugnsbakad havregrynsgröt med russin och äppelmos
Ugnsbakad gröt var inte min grej riktigt. Det smakade ungefär lika tråkigt som det ser ut. Men eftersom jag älskar både äppelmos och russin så gjorde toppingen att det helt klart blev ätbart. Dock smidigt att bara skicka in gröten i ugnen!
Recept: Blanda 1 dl havregryn, 0.5 dl vegetabilisk mjölk, 0.5 dl äppelmos, 1 msk russin, 0.5 tsk kanel och 1 krm salt. Olja en ugnssäker form i liten storlek och häll ner gröten. Låt tillagas på 175 grader i 15-20 minuter. Tippa ut den ugnsbakade gröten ur formen och servera i en skål tillsammans med vegetabilisk mjölk, äppelmos och russin.
Fredag: Havregrynsgröt med kakao, banan och salta jordnötter
Vilken fredagslyx! Jag var rädd att gröten skulle bli för mäktig och söt för att ätas till frukost, men den blev bara himla välbalanserad i smakerna. En fin blandning av sött och salt utan att någon smak tog över. Tror nog att detta var starten på en ny fredagstradition!
Recept: Blanda 1 dl havregryn, 1.5 dl vegetabilisk mjölk, en halv mosad banan, 1 tsk agavesirap, 1.5 msk kakao och 1 krm salt och koka på medelvärme i 2-3 minuter. Servera med vegetabilisk mjölk, slantade bananbitar, matsked jordnötssmör och salta jordnötter. Ringa lite agavesirao på toppen.
12 svar på ”Grötveckan – Fem recept på havregrynsgröt”
Titus är ju för härlig! Wow, vad all gröt såg god ut! Jag brukar vara göra på “vanligt” vis men ska nog testa något nytt i veckan. Tack för inspirationen 🙂
Han är alltid med i köket vilket är så himla mysigt. Tycker verkligen du ska testa något av dessa recept, så gott!
Är det ok att länka till det här inlägget? Sä jäkla bra frukost-inspo! Kram
Givetvis! 😀
Åh, nu blev jag verkligen sugen på att göra gröt imorgon. Var längesedan faktiskt. Mitt enda problem är att jag nu inte kan välja vilket av dina recept jag vill satsa på 😉
Du kan ju alltid göra samma upplägg som i inlägget 😉 Skulle jag rekommendera en enda gröt skulle det vara äpple & kanel med rivet äpple i själva gröten. Den kommer jag äta imorgon igen! 🙂
Vill äta alla dessa nuu!!!
Yey, kul att du känner så! 😀
Jättebra inspiration! Äter ofta havregrynsgröt till frukost, men är väldigt dålig på att variera mig. Men det ska det bli ändring på!
Det tycker jag! Finns så många goda varianter!
Ler igenkännande när jag läser dina inledande rader… Är inte heller något grötoholic men vill bli! Dina tips är helt klart en spark i baken. Måndagsgröten gjorde jag exakt som din, fast skjuts in i ugnen! Gott och knaprigt. Fredagsvarianten får bli morgondagens frukost. Tack för tips!
Snyggt bord! Var har du köpt? Gillar själv ek och slipad/vit ek. Grym inspiration med olika slags gröt. Blir testa alla.
Hur ser du på kläder som innehåller plast? Med tanke på miljösynen.