Kategorier
Odling

Hur lär man sig odla?

Häromdagen fick jag en fråga här i bloggen om hur jag har lärt mig odla. Jag har en fördel i att jag spenderade mina somrar under uppväxten med att rensa ogräs, gallra morötter och gräva efter potatis även om min entusiasm inte var riktigt lika hög på den tiden. Det har gett mig bra grundkunskaper men utöver det har jag egentligen inga kunskaper alls. Jag tror bara att jag har en kombination av gröna fingrar, envishet och ett sunt förnuft.

När jag satte mina första chilifrön för kanske fem år sedan, satte jag dem i en stor kruka med blomjord direkt och bara lät dem växa på. Jag fick max fem chilifrukter per planta då, till skillnad från förra sommaren då jag fick mellan tio och tjugo per planta. För varje år har jag gjort ändringar i mitt sätt att odla och har på så sätt lärt mig vikten av rätt jord, att plantera om i större kruka vartefter och att toppa plantan för att få större skörd. Det optimala hade ju varit om jag hade läst på redan från början så det hade sluppit ta mig fem år att lära mig vikten av alla detaljer.

Det är först under det senaste året som jag har börjat läsa på om de olika sorters växter som jag odlar. Odlingsböcker finns på nästan varje loppis för inga pengar alls. Jag kommer alltid hem med en ny bok, det har blivit lite av en besatthet. Helt galet hur mycket fakta som ryms inom de där pärmarna! Givetvis finns ju bokhandlar och Google, men jag vill verkligen lyfta fram all den genuina kunskap som finns i gamla böcker.

Att lära sig as you go i all ära, men kunskap gör ditt odlande mycket effektivare. Vilken sammansättning av jord är bäst? Hur stora krukor vill plantorna ha? Hur ska växten beskäras? Hur mycket ska man egentligen vattna? Framför allt är det ju roligt, men också nyttigt, att ha gedigna kunskaper för att kunna förstå hur alla olika delar av odlingen påverkar slutresultatet.

Sedan är det en enorm fördel att odla på balkongen i krukor, som jag gör, för då slipper du mängder av de problem som kan uppstå vid odling i friland eller pallkragar på en gräsmatta. Du slipper bry dig om ogräs, risken för ohyra är lägre och det är helt enkelt en mer kontrollerad odlingsform eftersom det sker i mindre skala. Om man nu inte råkar ha en jättestor balkong.

Den mesta kunskapen samlar man på sig genom att göra, precis som med så mycket annat. Låt saker gå fel, undersök varför och lär dig av misstagen. Börja om och gör något annorlunda. Till slut har du blivit en riktigt skillad odlare utan att du själv vet hur det gick till!


Känner du dig fortfarande helt lost?

Här kommer några länktips där du kan utforska odlingens värld närmare.

Sandra Hjorts odlingsskola

Först och främst måste jag bara tipsa om Sandra Hjorts odlingsskola. Inläggen är så enkla att följa samtidigt som man lär sig det allra viktigaste. Följ Sandras råd om hur du sätter dina fröer och hur du sedan sköter om plantorna som tittar upp så törs jag nästan garantera att du kommer att lyckas fint med dina odlingar.

→ Del 1: Börja så
Del 2: Första omplanteringen

Skillnadens Trädgård på Youtube

På Youtube finns också mängder av kanaler och filmer om odling att lära sig från. Min eviga favorit är Skillnadens Trädgård med tillhörande blogg. Många videor är alldeles för mycket överkurs för en liten enkel balkongodling, men vissa klipp är guld värda framförallt för att bli sådär inspirerad att man bara vill sätta ännu fler fröer.

Tre bladgrönsaker för infrysning
Allt grönt från trädgårdsskafferiet
Baljväxtlandet

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

10 svar på ”Hur lär man sig odla?”

Jag har lärt mig genom en kombination av att testa mig fram, läsa på bloggar/forum/internet i stort och fråga mamma! Hade inte odlat alls förrän sommaren… 2013? eller var det 14? Ett par år sedan i alla fall började jag, innan dess dödade jag alla växtligheter i min väg 🙂

Du ser, man blir bättre på det med tiden! 😀 Fråga mamma är ju ett oslagbart knep. Föräldrar brukar underligt nog sitta inne på alla svaren! 🙂

Svara

Chili (och tomater) älskar även värme, sol och näring. Vid omplantering ska de planteras så djupt att nedersta pladparet är strax ovan jordytan. Många omplanteringar i successivt större krukor ger bäst skörd.
Jag har lärt mig via mamma, olika forum och ett oerhört intresse. Jag läser allt jag kommer över. Tidningen allt om trädgård, böcker från biblioteket och mammas guldgruva, tittar på odlingstv (trädgårdstisdag på SVT är det bästa jag vet). Fröernas förpackningar och en snabb googling funkar suveränt för info. Ofta har jag googlat fröet eller plantans namn+kruka för att veta hur det funkar. har bara ätit mina egna grönsaker sen jag flyttade till lägenhet med uteplats på 5×5 kvm för tre år sen. Är självförsörjande på chili året om sen många år tillbaka. Med bra gödslad jord och några krukor kommer man hur långt som helst.
I början funkar det ju kalas att odla i ca vad som helst. Just nu har jag 14 olika sorters plantor omplanterade i olika konservburkar i brist på lagom stora krukor.

Tack för kloka ord och bra tips! Jag lär mig lite efterhand men har börjat läsa på mer nu. Jag gick lite vid sidan av och betraktade de vuxnas odling som barn, men det är först nu som jag förstår charmen med det. Att få se något växa, känna jorden i händerna, äta av det jag själv har hjälpt att få liv. Mäktigt. Blir ett förundrat litet barn varje vår och sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *