Kategorier
Återbruk

Återanvänd dina gamla konservburkar

Tittar man in i mitt skafferi så ser man mängder av glasburkar. Jag sparar på alla gamla konservburkar av glas likt en inbiten hoarder för att kunna återanvända dem. Dels så är det praktiskt att förvara maten i burkar, men det huvudsakliga syftet är egentligen att få in ett lite mer hållbart tankesätt i mitt kök.

Varje dag återvinns flera ton med glas runt om i landet för att bli till nya burkar och flaskor. Återvinning i all ära, men det är en process som involverar både transporter och fabriker vilket är påfrestande för miljön. Då är det bättre att återanvända de tomma burkarna direkt i hemmet istället för att skicka dem till återvinning och sedan ta en tripp till närmsta Ikea och handla på sig ett gäng glasburkar där. Fast ja, några Ikea-burkar har jag ju med som ni ser.

Det är onekligen praktiskt med glasburkar i skafferiet. Du ser precis vilka matvaror du har hemma och hur mycket du har kvar i varje burk. Det ger en helt annan överblick jämfört med att spara matvarorna i sina vanliga plastförpackningar. Och så tycker jag att det mesta håller sig fräscht betydligt längre.

Men sen är det ju också det här med att jag gör väldigt mycket mat själv från grunden. Torkar jag kryddor eller gör egen ketchup så förvarar jag det hundra gånger hellre i fina burkar och flaskor av glas istället för gamla trista matlådor av plast. Då kommer det som jag lagar till sin fulla rätt.

Det enda som jag tycker är jobbigt med att återanvända burkar och flaskor är själva rengöringen. En del etiketter sitter som berget och vägrar rubba sig från glaset. Men med tiden lär man sig små trix! Mitt främsta tips för att få bort envisa etiketter är att skippa diskmedlet och använda sig av vanlig matolja istället. Genom att hälla lite olja på en svamp och gnugga på etiketten så släpper både lim och papper i princip alltid från glaset ganska omgående. Och om burken luktar spunk – då kommer ättikan till din räddning.

Det var dagens hållbara tips!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

10 svar på ”Återanvänd dina gamla konservburkar”

Eller hur! Mina burkar kan bli stående hur länge som helst för att jag bara inte orkar ta itu med rengöringen, men knepet med matolja har underlättat något enormt.

Svara

Det är dessutom mycket lättare att hålla ohyra borta när det är tätslutande glasbehållare! mvh en som som tur var gjorde gröten i en kastrull den gången… 😛

Åh jag gör samma! Det känns så himla bra i magen och samvetet. Det blir ju väldigt fint också! Linoljesåpa, som funkar till ALLT, funkar också mot etiketter. Kör på det där också, men matolja blir ju lite billigare så det var ett väldigt bra tips!

Får nog testa det där med olja igen… Har inte fått det att funka så bra tidigare men kanske
Inte har gnuggat nog 🙂 hur gör du med ättikan? Blandar du ut med vatten och fyller burken och låter stå, eller liksom diskar du den med ättika?
Helt klart finast att förvara maten i glasburkar i olika storlekar tycker jag! 🙂

Om etiketten inte släpper efter att en gnuggar med olja brukar jag blötlägga hela burken i kokhett vatten med lite olja i och gnugga bort etiketten när vattnet har svalnat. Lite mer jobb, men det är det är det värt för att kunna spara på de riktigt fina burkarna 🙂 Med ättikan brukar jag oftast bara hälla i någon tesked tillsammans med vatten och låta stå någon dag, men sist upptäckte jag att det fungerade lika bra att bara hälla i lite ättika, skaka om och låta stå ett tag 🙂

Svara

Tips för etiketten är att blötlägga burken och ta bort så mycket av etiketten som möjligt. Sedan blanda olja och bikarbonat och smeta på limmet/resterande etikett. Låt stå någon minut, sedan är det bara att skölja av med vatten och en disksvamp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *