Kategorier
Recept

Örtsalt med ramslök

Örtsalt med ramslök | Matildigt Örtsalt med ramslök | Matildigt

Nu är ramslöken torkad och jag har gjort ett helt fantastiskt örtsalt. På riktigt helt fantastiskt. Som jag tycker om denna lilla växt efter att ha bekantat mig med den under veckan – tänka sig att det finns sådana fantastiska växter som växer helt vilt i skogen! Testa att göra eget örtsalt med ramslök och du kommer att förstå varför jag är så förtjust.

Men först måste du ju dock ha ramslök, vilket kan medföra att du behöver ge dig ut på en skogspromenad. Ramslök växer i det vilda och trivs bäst i lövskogar, men finns även som trädgårdsväxt. Ramslöken har blad som är förvillande lika liljekonvaljens blad, men du kan omöjligt förväxla ramslök med liljekonvalj – när du närmar dig en större yta med ramslök så känner du en stark vitlöksdoft i luften. Just därför brukar ramslök även kallas skogsvitlök och är en växt väl värd att ta tillvara på om du, precis som jag, tycker att vitlök är något av det godaste som finns.

När du väl har lokaliserat ett ställe med ramslök och har plockat med dig en bunt blad hem så har bladen många användningsområden. Du kan sätta bladen i vatten, på så sätt håller de sig fräscha i ungefär en veckas tid, och använda dem i matlagning som vilken färsk krydda som helst. De går även att frysa in för att avnjuta senare. Eller så gör du som jag – torkar bladen och gör eget örtsalt av av dem.

Det finns många sätt att göra örtsalt på, men faktum är att den allra enklaste varianten blev det som gav mest smak av de varianterna som jag testade. Och enkelt gillar vi ju. Här kommer receptet, precis som utlovat!

Örtsalt med ramslök | Matildigt

Örtsalt med ramslök

Ingredienser
1 liter ramslök
1 dl havssalt eller grovt salt

Redskap
Mortel

Gör såhär

1. Skölj ramslöken noggrant innan du gör något med den. Klipp bort eventuella tjocka stjälkar.

2. Dags att torka bladen. Antingen torkas du dem på en plåt i ugnen i ventilerad värme, 40-50 grader i en timme, eller så lufttorkas du dem. Ventilerad värme innebär att luften cirkulerar i ugnen, i en vanlig ugn kan du sätta en träslev i springan så att luckan står lite på glänt. För att bibehålla mesta möjliga smak rekommenderas att lufttorka bladen. Placera ut dem på en handduk och låt stå i ungefär 4-5 dagar tills att bladen är helt torra. Undvik direkt solsken.

3. När bladen är helt torra är det dags att plocka fram morteln. Smula sönder bladen grovt och lägg dem i en mortel tillsammans med saltet. Mortla allt så fint som du vill ha ditt örtsalt.

4. Förvara i en tätförsluten burk. Använd örtsaltet när du ugnsrostar grönsaker, på mackan, i salladsdressingen… ja, allt som du normalt sett använder örtsalt och/eller vitlök till.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

8 svar på ”Örtsalt med ramslök”

ÅH vad jag vill prova det här!!! Men vet inte om det växer så mycket ramslök här i närheten, vi har mest blandskogar och inte så mycket rena lövskogar i närheten. Ska gå in och kika på artportalen om det finns rapporterat någonstans här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *