Kategorier
Utflykter

På jakt efter vitlöksdoftande växter i skogen

I lördags var jag och Timmy på äventyr i skogen. Vi var nämligen på jakt efter en särskild växt. Om du följer mig på Instagram kanske du redan vet vilken växt det var vi höll utkik efter, annars får du fortsätta läsa för att stilla nyfikenheten. Vi hade inte en aning om var denna växt egentligen växer så blev det en rejäl promenad genom naturen.

Till en början var det grått och mulet medan vi gick på en alldeles nybyggd bro över en fågelsjö. Dessa träd och grenar alltså, så… underliga. Vill verkligen bege mig hit en dimmig morgon för att fotografera – det måste vara magiskt!

Efter lite vandrande i skog och mark fick vi äntligen syn på det vi var ute efter. Faktum var att vi fick fuska lite och ta upp telefonen ur fickan för att inte ödsla alldeles för mycket tid, och med hjälp av naturguider på kommunens webbplats hittade vi rätt till sist. Ibland är det inte så dumt med mobiltelefoner ändå.

Här har vi den, ramslöken! Lagom tills att det var dags för oss att krypa runt på marken och samla in de små bladen kom vårsolen fram och värmde oss. Med vitlöksdoftande fingrar, nöjda och belåtna, begav vi oss hemåt igen.

Ramslök smakar som en blandning av vitlök och gräslök och kan användas som vilken krydda som helst. Jag har fryst in ett gäng av bladen och resten ska bli till örtsalt. Just nu står ett lass med blad i ugnen på låg värme och ett annat lass av bladen ska lufttorkas. Det blir intressant att se vilken torkmetod som ger mest smak. Givetvis delar jag med mig av receptet på örtsalt sen när jag har testat mig fram och hittat bästa möjliga variant. Tänk så mycket naturens skafferi har att bjuda på!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

8 svar på ”På jakt efter vitlöksdoftande växter i skogen”

En skog med myyycket ekar och många mindre fågelsjöar, så lövskog och blöta marker verkar ramslöken gilla. Jag hittade inget alls till en början, så jag googlade på området+ramslök och hittade bland annat en broschyr från kommunen där de tipsade om ett ramslökställe. Kan ju vara en idé, att söka lite på områdena omkring en. Håller tummarna för att du hittar!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *