Kategorier
Inspiration

Podcasts om loppisföremål, sociala medier och musikhistoria

Medan jag balanserar på en ranglig stol med målarpenseln högsta hugg lyssnar jag på en hel del poddar. Tidigare lyssnade jag mest på dokumentärer om brott och kriminalfall, men jag har tröttnat lite på den genren även om den fortfarande ligger mig varmt om hjärtat. Istället har det blivit en salig blandning av ämnen som rullar i hörlurarna medan jag målar om. Bortglömda loppisföremål, snabbföränderliga sociala medier och tonårsnostalgisk musikhistoria. Alla fängslande på sitt sätt.

Loppmarknadsarkeologerna

I Loppmarknadsarkelogerna undersöks alla de klassiska loppisfynden som finns på varje, exakt varje, loppis för inga pengar alls. Alla har vi någon slags relation till broderade bonader med allehanda budskap, vägghängda kakformar i koppar, landskapsmålningar i bred guldram och matbord av massiv furu. Om dessa saker inte är minnen från barndomshemmet, så är det garanterat minnen från mor- och farföräldrarna. Vad fick oss att köpa prylarna en gång i tiden? Varje avsnitt är cirka 10 minuter långt vilket låter kort, men under dessa minuter hinner man lära sig mycket om hur vi tidigare har levt och hur våra konsumtionsvanor har sett ut genom tiderna. Lyssna här.

Social By Default

En podcast som leverar aktuella nyheter, intressanta intervjuer och spännande diskussioner inom ämnet sociala medier. Jag tycker ofta att medierelaterade podcasts kan vara lite långrandiga, men de två personerna bakom Social By Default diskuterar sociala medier på ett informativt, lärorikt och lättsamt sätt. För mig som snart ger mig in i en bransch där sociala medier är på blodigt allvar nördar jag mer än gärna ner mig i hur man bäst utnyttjar algoritmer och hur framtidens sociala medier kan tänkas se ut. Läs mer och lyssna här.

Musikdokumentär

Precis som att loppisfynden, som jag nämnde ovan, säger en hel del om vår levnadshistoria så reflekterar även musiken den tid vi lever i. Och det är väl lite därför jag älskar musikdokumentärer. Avsnittet om Ebba Grön fick mig att återuppleva mina rebelliska tonår och reflektera över alla tusentals ungdomar innan mig som har upplevt precis samma sak. Avsnittet om Kent fick mig att på en sekund slungas tillbaka till den perioden då jag som allra mest sökte tröst i musiken precis som så många andra tonåringar. Det är något väldigt speciellt med att ta del av allt det där som på olika sätt har format en idag när man är vuxen och har en distans till sitt kaosiga tonårsjag. Lyssna här.

Vilka är dina favoritpoddar precis just nu?

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

6 svar på ”Podcasts om loppisföremål, sociala medier och musikhistoria”

Vilka bra tips, kände inte till någon av dem! Särskilt loppispodden verkar intressant! Just nu håller jag på och letar nya poddar, håller på och ger en podd om slöjd en chans, och så tipsade Jessica om Görbart som bara har ett avsnitt hittills men det var bra!

Musikdokumentären tänker jag kolla upp, så spännande! Kan knappt laga mat när det är tyst och då är poddar bästa sällskapet när man är själv!
Josefin & Vanjas podd är favoriten just nu. Så peppiga och inspirerande att lyssna på!

Eller hur! Har alltid poddar som sällskap när jag stökar omkring här hemma 🙂

Har hört mycket gott om Josefine & Vanja så det är på tiden att jag lyssnar in mig. Tack för tips!

Svara

Nördar gärna ner mig i populärkultur så jag måste spana in SRSLY. Tack för tips! Hoppas musikdokumentären faller dig i smaken 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *