Kategorier
Odling

Balkongodlingen i maj

Maj är snart slut och det innebär att det är dags att ta en titt på balkongodlingen igen. Det känns nästan som det var igår jag la upp inlägget om balkongodlingen i april, men sedan dess har det hänt grejer vill jag lova. Den senaste veckan har dessutom min balkong varit så pass varm att växterna får stå ute dygnet runt – och som de trivs med det!

Om man jämför med hur balkongodlingen såg ut i april och mars så ser man verkligen hur snabbt allting växer denna tid på året. Dock har jag inte riktigt haft tid till att plantera om växterna i den takt som har behövts. Några plantor har släntrat efter lite, framförallt mina stackars chiliplantor är ganska efter i utvecklingen. Men nu har de äntligen ny jord och nya krukor så jag hoppas de växer ikapp.

Nej, nu tar vi en titt på hur det ser ut på balkongen precis just nu.

Innan vi tar en titt på växterna vill jag bara visa upp min… hönsbur! Nej då, inte ska vi ha höns på balkongen. Det här är en helt vanlig lagerhylla som jag har byggt dörrar till. Som ni säkert vet vid det här laget råkar vi ha en ettårig liten katt som även kan beskrivas med orden klätterapa, terrorist, ångvält… ja, det finns inte ord att beskriva det kaos som råder efter hans framfart. Så många gånger har jag haft gråten i halsen över förstörda växter men nu är det slut på det. Nu bygger jag in alla mina plantor. Förutom tomaterna – de enda plantorna som får vara ifred.

Här är ett gäng av mina chiliplantor. Kom igen – väx!! Jag blir lite stressad av att se dem så små. Tidigare år har de alltid varit betydligt större vid det här laget. Tänk om de inte hinner få frukt förrän i höst? Fast okej, de börjar redan få små knoppar så nu är jag nog mest en alldeles för nojjig odlare. Ser ni hur mycket pollen det är ute förresten? Plantorna är helt matta av gult pollen… Tur att jag inte är pollenallergiker.

På en av hyllorna samsas lila sockerärtor, vaxbönor, brytbönor och lite kryddor. Små brytbönor har redan börjat komma – så spännande att de är så tidiga! På balkongen har jag bara några krukor med basilika, persilja och gräslök som vi kan ta av till matlagningen, och så får kryddorna i pallkragarna på landet frysas in och torkas istället.

Även squashen/zucchinin är täckt av pollen som ni ser – men jäklar vad de växer! Små blommor börjar komma också. Dock råkade jag bryta av ett par av plantorna på grund av deras sköra stammar. Får verkligen ångest varje gång jag ska hantera zucchiniplantorna just för att stammarna är så himla sköra, även de som har korta stammar och är ordentligt uppstöttade. Någon som har tips på hur man undviker att skada dem? Är det bara att hålla andan och ta i dem försiktigt som gäller?

Backar vi ett steg från hönsburen så står vi i huvudet i en ampel med jordgubbsplanta i. Jag är inte jätteförtjust i jordgubbar (jag vet, crazy) men när jag gick förbi denna monsterplanta (den är betydligt större än den ger sken av på bilden) på Ikea igår kunde jag inte låta bli att köpa med den hem. Nu vill jag få upp fler amplar! Det är så mysigt när det kommer upp lite växter på höjden och inte bara längst med kanterna på balkongen.

Sist men inte minst – körsbärstomaterna! Jag hade tänkt ha fyra tomatplantor totalt, men det blev åtta. Sånt som händer när man har svårt att rensa bort de svagaste skotten. Alla är lika mycket värda, eller hur? Tomaterna växte också väldigt segt på grund av att de fick husera i alldeles för små krukor alldeles för länge, men efter den senaste omplanteringen frodas de gott i värmen på balkongen.

Nu vet ni hur läget är på min balkong just nu. Hur går det för era odlingar?

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

9 svar på ”Balkongodlingen i maj”

Så kul att se! Vet inte vad det är för fel på zucchinisarna alltså, det kan ju inte vara normalt att de ska vara så sköra? Vågar knappt titta på mina nu 😛 Jag har också några chilisar som är i höjd med dina ännu, de går slött. De som hade fått knoppar har dessutom skrumpnat ihop och trillat av? Knopparna alltså. Vad är det för stil?! Blev så besviken haha!

Eller hur, så frustrerande! Bävar inför nästa omplantering kan jag ju säga. Näää, vilken dålig stil av chilin! Hoppas det snart kommer nya som tar sig 😀

Svara

Vilken härlig balkongodling! Mina odlingar känns också ovanligt sena det här året (kan ju bero på att jag satte fröna sent också). Förhoppningsvis kan mina plantor flytta ut i växthuset under helgen som kommer. Med hjälp av extravärme så borde de klara de kalla nätterna som fortfarande kan komma här uppe hos oss i norr!

Håller tummarna för att det tar sig och att de trivs i växthuset! 🙂 Kan tänka mig att det blir lite trixigt medan nätterna fortfarande är kalla – även här har de varit ovanligt kalla för att vara i slutet av maj!

Svara

Underbart att ta del av! Framför allt är jag så imponerad över dina foton. De ger så mycket känsla. <3 Hoppas zucchinin tar sig. Här växer mest tomaten och allt annat är det lite sparsamt med men jag ska ändå sätta några nya frön i veckan tänkte jag.

Åh!!! Blir så inspirerad av dina odlingar! Egentligen var det inte planerat att jag skulle odla något i år men efter att ha rensat ut växthuset (som stått tomt i evigheter) på mina föräldrars koloni så blev det lite färdigköpta plantor istället! Hittills tror jag att allting klarat sig men vi får se. Har inte så gröna fingrar än 😉 Men de 2 chiliplantorna som jag fick för 3 år sedan står i fönstret hemma fortfarande i alla fall! Och ger chili såklart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *