Kategorier
Odling

Balkongodlingen i juni

Balkongodlingen i juni | Matildigt

Dags att ta en titt på balkongodlingen i juni! Allt växer i en rasande takt, trots några mindre bekymmer som uppstått på grund av den fyrbenta ohyran som syns på bilden. Här ser ni Caesar i ett försök att äta upp min ena zucchiniplanta ivrigt påhejad av Titus som ligger under stolen.

Balkongodlingen i juni | Matildigt

Den här hyllan snickrade jag ihop för att ha mina kryddväxter på. Men det blev dessvärre ett mindre konstruktionsfel – det blev en katthylla istället. Här ligger en sovande Titus i strålande sol såväl som regnoväder. Ibland får jag ställa en vattenskål framför honom när han legat i gassande solsken i flera timmar. När han istället är dyngsur på grund regnet brukar jag locka in honom, då kommer han in och rystar av sig allt vatten som om han vore en hund. Den här katten alltså…

Balkongodlingen i juni | Matildigt Balkongodlingen i juni | Matildigt

Den här katten utsatte även majoriteten av mina baljväxter för något som närmast kan liknas vid ett blodbad för växter. Tidigare hade jag ett tjugotal välmående plantor, nu har jag endast tre frodiga plantor kvar. Så går det när man har en Titus som demolerar växter trots att de befann sig bakom hönsnät. Ville bara gråta när jag såg hur mina små bönbaljor som precis hade mognat låg söndertuggade på golvet… En liten böna har i alla fall tittat fram sedan kattastrofen för några veckor sedan.

Balkongodlingen i juni | Matildigt
Balkongodlingen i juni | Matildigt Balkongodlingen i juni | Matildigt

Hos squashen händer det desto mer! Än så länge har jag bara haft mängder av hanblommor, alltså verkligen mängder. Flera nya om dagen. När jag äntligen fick en honblomma med sin lilla squashbebis fanns ingen hanblomma att pollinera med. Efter lite googlande fick jag reda på att man kan ta lite pollen från en vissen hanblomma för att pollinera honblomman med. Hoppas innerligt att det funkar och den lilla squashen/zucchinin börjar växa. Den är ju så himla söt!

Balkongodlingen i juni | Matildigt Balkongodlingen i juni | Matildigt

Och så har vi jordgubbsplantan i ampeln. Att kunna gå ut och plocka sig ett par knallröda jordgubbar på morgonen, vilken lyx det är!

Balkongodlingen i juni | Matildigt

På chilihyllan växer det så att det nästan knakar. Titta så små chiliplantorna var för en månad sedan! Jag gillar att odla chili just för att det är så enkelt. Du behöver egentligen inte göra något annat än att vattna dem då och då. Eftersom chiliplantor gillar torka så ska de hellre vattnas för sällan än för ofta, till skillnad från tomaterna som lätt kan slurpa i sig allt vatten snabbare än jag själv hinner dricka ett glas vatten.

Balkongodlingen i juni | Matildigt Balkongodlingen i juni | Matildigt

Nästan alla chiliplantor har galna mängder blomknoppar så jag hoppar på en stor skörd i år. De har verkligen fått ett försprång i och med denna värme som varit ett tag nu.

Balkongodlingen i juni | Matildigt

I ett hörn i hyllan har vi ett par krukor med grönkål. Jag var lite osäker på om det skulle fungera att odla grönkål i kruka, men det verkar gå väldigt bra till min stora glädje.

Balkongodlingen i juni | Matildigt Balkongodlingen i juni | Matildigt

Här har vi månadens nederlag, orsakat av mig och inte katterna denna gång. Jag har övergödslat mina tomatplantor! Jag vet helt ärligt inte hur det gick till eftersom jag varit väldigt varsam med gödselvattnet, men tydligen har mina stackars plantor fått för mycket gödsel ändå. Det märker man på att bladen korvar sig och inte riktigt hinner med i växten. Som tur var verkar inte blommorna påverkas negativt – puhh! Det var nervösa dagar innan blommorna slog ut vill jag lova. Nu är plantorna mest väldigt fula, men huvudsaken är ju ändå att jag får mina tomater.

Såhär är det att odla – ständigt nya, lärorika utmaningar. Hur går det för era odlingar? Har du råkat ut för något nederlag än eller växer allt för fullt?

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

5 svar på ”Balkongodlingen i juni”

Åh vad trist när det man kämpat för och hejat på dör sådär, varesig det är någon annans eller ens eget fel 🙁
Mina egna små odlingar går rätt bra just nu, alltihop har väl precis återhämtat sig efter vad som kommer gå till historien som Stora BladlusInvasionen -16. Så det som gick att rädda har äntligen börjat frodas igen och det jag fick så nytt kan snart planteras om!

Vilka växtmarodörer du har, haha. Jag har inga större missöden än så länge, det var de där knäckta squashstammarna. Den ena dog men den andra frodas mer än den som är intakt! En tomat är lite ledsen och har helt sönderbrända blad trots att jag var superförsiktig med utflyttningen av den, men knoppar har den ändå som tur är. Jag tycker bara att allt stannade upp när jag flyttade ut allt i månadsskiftet maj/juni. Det har växt lite på höjden men inga nya blommor har slagit ut förutom idag på en till minibell-tomat. De andra sorterna har haft knoppar i typ en månad nu men inget slår ut…. Frustrerande!

Katter alltså… Vad är det för fel på dem egentligen? Varför kan de aldrig, aldrig, låta en växt vara ifred? Jag har en katt som är exakt likadan, man kan inte ha en vas med blommor inne för då drar han upp varenda blomma för att komma åt vattnet som är i vasen. Jag förstår din frustration över att vara så många baljväxtplantor fattigare och efter att ha fått bevittna en mindre massaker av zucchiniplantan… Om det är till någon tröst så ställde jag ut min stora, fina gurkplanta med över 40 små gurkor på balkongen alldeles för tidigt så kylan och blåsten sög allt liv ur den. Nu står den som ett skört skelett på balkongen och ser hemsk ut. Måste klippa ner den och få undan den idag. Kanske traska iväg och köpa en jordgubbsplanta istället. Din balkong ser i alla fall ut som ett grönt paradis, trots kattastroferna. Kram!

Så himla rolig katt du har! Han verkar njuta rejält av kryddhyllan :p Så fint du har det och vad det växer. Är på väg hem till balkongen efter en vecka borta nu så det ska bli spännande. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *