Kategorier
Hemma Odling

Pysslar om mina växter

De senaste dagarna har jag ägnat åt att försöka få hemmet lite hemtrevligt igen efter att ha försummat exakt här hemma denna hektiska pluggvår. När jag fyllde år i början av maj fick jag presentkort på ett par blomaffärer så jag gick raka vägen dit första dagen på sommarlovet och köpte typiska unna sig-växter. Jag köper aldrig växter till mig själv så nu går jag omkring här hemma och är så nöjd, så nöjd, med min kaktustrio.

I vardagsrummet har jag haft ett skott av gullranka som inte har vuxit en endaste centimeter på en halv evighet. Den fick sig lite ny jord, lite gödselvatten och en ny plats att bo på. På bara ett par dagar har den fått flera nya bladpar och verkar lite gladare – även jag blir gladare av att se den numera! Hoppas den kommer slingra sig lång i framtiden.

I våras petade jag ner ett par fröer från en physalis i en liten kruka. Att två plantor ens överlevde är ett under då jag helt glömde bort dem i flera månader. Men de tog sig mot alla odds och nu står de omplanterade i min favoritkruka i väntan på att växa till sig. När de har blivit lite högre ska de få en tjusigare spaljé. Det blir nog en liknande variant som min spaljé med grenar. Jag brukar inte odla physalis för att äta bären – istället brukar jag ha plantan som en helt vanlig krukväxt då bladen får en så mjuk och härlig grön färg och slingrar sig fint på spaljéer.

I köket har en liten chili fått flytta in. Det råkar nämligen vara lite överfullt på balkongen… Av glaskonen jag köpte förra veckan gjorde jag en liten upphängd vas som fick sällskap av ett provrör. Jag har inga krukväxtsticklingar just nu så några små basilikakvistar får stå i vaserna så att de utvecklar rötter och kan planteras i jord så småningom.

Sist men inte minst har jag planterat en hel drös med sticklingar, här är en Vandrande Jude, och även planterat om ett par citronplantor som jag sådde tidigt i våras.

 

I sovrumsfönstret har min ena avokadoplanta vuxit sig gigantisk. Vårat sovrum har i princip ingen sol alls och där verkar den trivas bättre än någonsin. Tidigare blev den alltid solbränd, den som tittar noggrant kan se de bruna topparna på bladen längst ned, men nu är den grön och frodig för jämnan. Avokadoplantor alltså, min favorit.

När växterna mår bra, mår jag bra. Det är verkligen terapi för själen att ha en liten djungel hemma att pyssla om.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

10 svar på ”Pysslar om mina växter”

Så jäkla mysigt att ha gamla plåtburkar som krukor!! Ska så leta några fina på loppis 🙂

Ett tips för att få fart på gullrankan är mycket vatten och inte så mycket direkt sol. Tydligen ska det inte alls vara någon fara att gullrankan står med vatten i krukfatet hela tiden!

Tack för tipsen! Märkte direkt skillnad när jag tog hand om den, nu står den en bit in rummet och vattnas oftare än innan och på bara någon vecka har den vuxit med flera bladpar! 🙂

Svara

Åh älskar att läsa inlägg om folks växter! Favoritkrukan är riktigt riktigt fin! Och gullrankor är bland mina bästa växter, mycket bättre än murgrönor som bara dör haha. Jag har en stor, en liten och en mittemellan i mina fönster. Mina är dock i direkt sol och mår jättebra, men tror inte de är så himla kinkiga. Vattnar typ varannan/var tredje dag. Kaktusarna var jättefina och sticklingsvaserna på väggen med!

åh, sicket superfint inlägg! växter GÖR verkligen hemmet. ok kände mig asgammal nu när jag skrev det, men jag har inte förrän nu (28 going on 29) insett hur stor skillnad lite grönt gör i hemmet.

Vad fint att läsa om och se dina växter! Sen jag och min kille sen fem år tillbaka gjorde slut i vintras har jag fokuserat alltmer på plantor och odling, och det är verkligen så fint att ta hand om växter. Är blomvakt åt ett par kompisar över sommaren, så just nu ser min lägenhet ut som en djungel – vilket jag trivs väldigt bra i märker jag!

Jag håller verkligen med om att det är terapi för själen att hålla på med växter. Det ger ett sådant härligt lugn. Dina växter ser så himla fina ut också och jag blir extra nyfiken på avokadoplantan. Har du drivit upp den själv eller köpt den? Om du har drivit upp den själv, hur har du då gjort? Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *