Kategorier
Odling

Frågor & Svar – Driva upp och ta hand om avokadoplantor

Avokadoplantor har i många år varit min favoritväxt av alla tänkbara växter man kan ha i fönstret. Det verkar vara er favoritväxt också om man ser till antalet kommentarer som trillar in varje gång jag nämner mina egenodlade avokadoplantor. Några av de frågor som har trillat in nyligen tänkte jag passa på att besvara i det här inlägget. Kanske kan det vara till nytta för fler glada avokadoodlare?

Ha gärna i åtanke att jag bara är en glad amatör som svarar så gott jag kan på frågorna. Men en hel del kunskaper om hur man får plantorna att trivas har jag lyckats samlat på mig under de tio år som har passerat sedan jag satte min första avokadokärna i jorden.


Dina växter ser så himla fina ut också och jag blir extra nyfiken på avokadoplantan. Har du drivit upp den själv eller köpt den? Om du har drivit upp den själv, hur har du då gjort?
Den har jag drivit upp själv från en vanlig köpefrukt. I inlägget om att odla avokado kan du se hur jag gör när jag driver upp mina avokadoplantor. Det är lätt som en plätt bara man har lite tålamod.


Vet du om det går att rädda mögliga kärnor? Den växer men möglar? Eller borde man slänga den?
Jag har haft någon möglig kärna men det försvann efter ett tag och påverkade inte själva skottet. Att de möglar tyder på att det är en för fuktig miljö för kärnan så försök att hålla jorden lite lätt fuktig men inte konstant blöt samt att pilla bort ytterskalet – då bör du undvika mögel i fortsättningen och eventuella skott ska ha bättre chans att överleva.


Jag har en stor avacado men bladen började hänga nedåt och sen torkade de. Jag klippte då av toppen 2-3 dm och då sköt den nya blad, som sen hängde nedåt och vissnade. Jag vattnar igenom den rejält ca 1 gång i veckan, behövs mer ljus? Den står direkt i en stor terracottakruka med hål i botten såklart och det har faktiskt tittat upp en svamp i jorden, en svavelgul liten svamp som dog efter ett par dagar.
Av mina erfarenheter från mina egna plantor så kan det kan finnas tre orsaker till att den blir lite ledsen.
1. Det kan ha med ljuset att göra – de vill gärna stå väldigt ljust men inte i direkt solljus för då kan bladen bli solskadade.
2. De behöver även mycket tillsatt näring (t.ex. gödselvatten på nässlor eller flytande näring) nu under sommarhalvåret. För lite näring ger ofta trista blad.
3. Att det kommer svamp kan bero på för mycket fukt i jorden, vilket också kan få bladen att hänga och vissna. Låt plantan torka ut i princip helt mellan vattningarna ibland – bladen ska hänga rejält och jorden ska vara rakt igenom torr – innan du vattnar igen. Eftersom den är en exotisk växt så vill den gärna torka ut lite ibland för att må bra.
Det skulle jag testa med. Avokadoplantor är rätt petiga har jag märkt, men när man väl har hittat rätt balans så växer de och frodas så det knakar.


När skall jag ställa ut resp. ta in mina 50 cm. höga träd. Hur länga klarar dom sig ute? Dom verkar gilla att stå i fuktig jord.
Låt dem stå inomhus tills att nattermperaturen överstiger 10 grader. Därefter kan de stå ute hela sommaren. När nattemperaturen sjunker på slutet av sommaren får man ta in dem igen.


Min avocadokärna har nu blivit ett träd och grenarna når ända upp i taket. Trädet står ute under ett solskydd nära huset under sommaren och verkar trivas med det. På hösten tar vi in plantan som då får stå i vårt svalaste utrymme i vårt vardagsrum men det verkar helt ok också. Trädet verkligen växer och frodas men efter denna sommar kommer den inte gå plats inne om vi inte beskär den nu. Vet inte hur mycket jag vågar kapa för att det inte ska bli en chock för plantan? Kommer den ändå kunna blomma i år om vi beskär den kraftigt ?
Nej, den kommer inte att blomma om den beskärs nu. Det är överlag svårt att få en avokadoplanta att blomma i det klimatet vi har i Sverige – men det kan gå under rätt förutsättningar! Det är svårt att säga exakt hur mycket som behöver beskäras, men så länge ett par bladpar finns kvar under punkten för snittet så ska det vara lugnt för plantan att bli beskuren.


Har du också en fråga om att odla avokado från kärna eller skötsel av plantorna? Ställ den gärna i kommentarsfältet nedan!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

19 svar på ”Frågor & Svar – Driva upp och ta hand om avokadoplantor”

Hej! Jag märkte nyss att min avokados blad har börjat att bli bruna längst ut, är det farligt? Jag vattnar den på onsdagar och på söndagar, har dock blivit uppehåll då och då pga. Har varit upptagen, kan det ha något med det att göra? Annars växer avokadon bra!

Vilken härlig blogg. Jag hittade till dig genom Greenmatch.ses lista över årets inspiratörer för hållbar livsstil. Grattis till att ha kommit med på den.

Hejsan! Så kul med avokadotips, tack 🙂 Några av bladen på vår planta har börjar bli bruna längst ut. Som att de vissnar utifrån och in alltså. Men har inte gett näring, kanske kan det vara det då?

Allt gott!

Wow tack för alla tips!! Om ens planta börjat växa väldigt mycket åt ett håll, hur ska jag få den att börja växa åt andra håller så den ser lite mer symmetrisk ut?

Hmm. Mina växer gärna mot ljuset så jag brukar vrida på dem regelbundet. Kan det vara det som är orsaken för att din växer snett? Eller har den grenat sig så det grenarna som växer osymmetriskt?

Svara

Ja, den har liksom grenat sig… Toppade den i våras och då sköt den ut åt sidan. Frågan är om den skadas av att jag beskär den igen för att den ska börja växa med någon annan gren? Hur gör du?

Fantastiskt inlägg! Så bra tips. Har du beskurit/toppat din avokado något? När gjorde du det i så fall? Jag är lite osäker på om jag ska göra det. Jag har två plantor som stormtrivs i köksfönstret. 🙂

Jag har ett par plantor som jag har beskurit på lite olika sätt, men jag lyckas inte få dem att grena sig hur jag än gör. Rekommenderat ska vara att toppa precis ovanför minst fyra blad och gärna på våren. Men de bara fortsätter att växa rakt upp ändå. En annan planta har jag bara låtit vara och grenar sig själv då och då. Fattar ingenting så tyvärr har jag inga råd att ge 🙁

Svara

Jag råkade bryta av en gren på min avokado,satte den i vatten. Den såg nöjd ut i ett par dagar men nu börjar den sloka. Kan grenen räddas? Mvh Helena

Troligen inte, tyvärr! Den lär inte utveckla några rötter men kan leva en stund på bara vatten.

Svara

Hej! Min avokadoplanta är en pinne på drygt en meter. Blad upptill men knappt några nedtill. Har kapat den några gånger men den vill inte förgrena sig. Kan jag kapa den finare övre delen och plantera i ny jord? Bildar den rötter från stammen? Eller hur ska jag få fason på min planta? Tacksam för råd.

Hej!
Tänkte höra vilken näring du ger dina avokadoplantor? alltså vilken flytande näring..

Tacksam för svar

Amanda

Hej! Jag har en avocadoplanta jag drivit upp själv till en dryg meter. Den har mått jättebra! Tills bladen föll av och grenarna svartnar och den verkar dö utifrån och in mot stammen. Den står ljust, inte vid element och jag duschar med sprayflaska, försöker att hålla koll så vattning blir rätt. Har bild! Vad ska jag göra?

Allt gott!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *