Kategorier
Odling

Sista skörden på landet

Sista skörden på landet - Nyskördade rotfrukter Sista skörden på landet - Nyskördade rotfrukter

I måndags kväll var jag ute på landet i höstrusket och ryckte upp de sista rotfrukterna ur pallkragarna på landet. Kvar står några fleråriga växter och en himla massa vissna ringblommor. Allting annat är skördat eller slängt på komposten. Det har varit ett lärorikt år och jag är mer än nöjd med alla egenodlade grödor som jag har fått skörda och äta under sommaren och hösten.

Sista skörden på landet - Plantering i pallkragar Sista skörden på landet - Plantering i pallkragarSista skörden på landet - Plantering i pallkragar

Först vid valborg planterade vi potatis, morötter, palsternacka, kryddor och örter i pallkragar på landet. Jag som aldrig har odlat på egen hand i en trädgård var väldigt nervös för hur det skulle gå. Har jag gjort rätt? Kommer jag få skörda mina egna grönsaker? Exakt allting kom upp och växte på i stadig takt utan att jag behövde göra så mycket mer än att vattna regelbundet. Det mesta har vi ätit färskt, men jag har även rivit flera kilo zucchini, hackat mängder av kryddor och förvällt bönor som nu ligger i frysen för att mätta magen under vintern.

Sista skörden på landet - Loppisfyndade böcker om odling

Jag är så glad att jag har mina loppisfyndade böcker att bläddra i när varje gång det är någonting jag funderar över. Där finns gedigen kunskap samlad med svar på exakt allt – och dessutom utan de ibland halvt vilseledande gissningarna som förekommer i odlingsforum på nätet. Perfekt läsning under hösten dessutom.

Sista skörden på landet - Fröer i mängder Sista skörden på landet -  Fröer i mängder

De flesta fröföretag rear ut sitt utgående sortiment på sensommaren – och jag hängde som ni ser på låset och köpte upp halva lagret för nästan inga pengar alls. Hur ska jag ens ha tid att odla allt detta?! Det kommer jag nog inte, dessvärre. En stor del av fröpåsarna innehåller fröer till grönsaker som går att frysa in. För om det är någonting jag insåg under mitt första år som hobbyodlare så är det just att jag vill odla mer grönsaker som jag kan äta av under hela året – inte bara under sommaren – och slippa köpa lika mycket grönsaker i affären.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

5 svar på ”Sista skörden på landet”

Smart! Det där med att ta vara på och kunna äta hela året är jag dålig på. Men å ena sidan vet jag inte om tomater funkar riktigt att frysa in? Såvida man inte gör typ en tomatsås eller något av det först.

Tomater får man nog tillaga på något sätt först skulle jag tro. Går ju konservera en del med, tänker på att man kan göra t.ex. ketchup, tomatpuré, soltorkade tomater i olja m.m. 🙂

Åh jag får spunk så inspirerad jag blir! Wow wow wow alltså, och så fina morötter! Om du har för mycket frön kanske du kan kombinera dem i kit med några olika sorter och tävla ut på bloggen eller arrangera en liten byteslista? Man får ju alltid alldeles för många frön när man köper påsar, så det är säkert flera som vill byta! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *