Kategorier
Vardag

Jag orkar inte bara stå och se på längre

lamm

För ett par år sedan sedan började jag gå på promenader förbi ett slakteri som ligger inte långt ifrån mitt hem. Efter ett tag fick jag gå en annan väg. Mitt samvete klarade inte av att höra djuren skrika inför sina sista minuter i livet. Vid ett tillfälle såg jag hur de bräkande lammen lastades av medan slaktarnas skratt ekade ut över gårdsplanen genom de öppna fönstren. Det var vad som krävdes för att få mig att förstå vad jag bidrog till.

Jag som älskade att äta lamm. Nu älskar jag bara levande lamm.

Veganism går ju långt bortom enbart kosthållning. Veganism innefattar att inte stödja verksamheter som utnyttjar djur i något led – och som den skönhetsnörd jag har varit sedan tonåren snöade jag helt in mig på veganska skönhetsprodukter. Det innebär att produkterna varken testas på djur eller innehåller ingredienser som utvinns från djurdelar (t.ex. keratin från horn och hovar) eller ingredienser som produceras av djuren själva (t.ex. ullfett från fårull).

veganska-skonhetsprodukter-03-matildigt

Genom att köpa produkter från märken som L’Oreal, Colgate, Wella, Tresemmé, Max Factor, Dove, Maybelline, Schwarzkopf och i princip alla stora varumärken som säljer skönhets- och hygienprodukter i både matvarubutiken och detaljhandeln stödjer du djurförsök.

Det är dessutom en hel djungel att försöka lista ut om ett varumärke testar på djur eller inte. Ställer du den frågan till ett av företagen ovan får du med hög sannolikhet ett väldigt vilseledande svar tillbaka. Så vad ska man göra? Ja, jag hade inte en aning till en början heller.

matilda

Jag började granska varumärken och deras verksamhet för att lära mig hur allting hänger ihop. Ju mer jag började läsa på, ju mer insåg jag att jag måste samla all information någonstans. I juni startade jag Veganguiden och började samla all information om varumärken, produkter och ingredienser som inte testas på djur. Jag vill göra det lite enklare att konsumera djurvänligt och veganskt.

Det här är mitt sätt att bidra till en mer human värld. Det ska vara enkelt att köpa produkter som inte orsakar djur lidande. Och framförallt att köpa produkter som inte innehåller själva djuret.

Besök Veganguiden här!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

16 svar på ”Jag orkar inte bara stå och se på längre”

Vet ett tyskt företag som heter “LR”, de testar inte på djur 🙂 vet du hur det är med YvesRouge/bodyshop/lush? Vore kul med lite tips på bra produkter 🙂

Tack för tipset – ska kolla in! Yves Rocher säljer i Kina och testar därmed på djur – och vilseleder kunder som frågar om det både offentligt på sociala medier och i sina butiker. Riktigt illa. Body Shop i sig djurtestar inte men ägs av L’Oreal som djurtestar. Jag personligen köper inte produkter från varumärken vars moderföretag djurtestar då jag inte vill ge en enda enda krona ska gå till företag med oetiska värderingar. Lush däremot jobbar för att få bort djurtester och gör mycket för att sprida kunskap om djurförsök i skönhetsbranchen. Älskar Lush!

Svara

Alltså 1. Jag är så glad att du börjat blogga lite igen <3 och 2. hur bra är inte det här?! många tänker säkert samma som du men inte alla gör slag i saken. Du gjorde det, och med råge. Vilken snygg och bra sida. Jäklar, heja dig!

Frustration är en fantastisk drivkraft – på gott och ont! Tusen tack för dina ord. Du anar inte hur glad jag blir att det uppskattas <3

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *