Kategorier
Odling

Odla i januari

Många blir förvånade när jag berättar att jag börjar odla redan i januari. Men faktum är att det finns en hel del växter som behöver både vinter och vår på sig för att kunna utvecklas och ge skörd under sommaren.

För min del är det främst chilifrö som jag petar ner i jorden redan i januari. Detta år har jag tio sorter om jag har räknat rätt, precis samma sorter som förra året. Alla fröer är tagna från förra årets plantor och är barn till mina övervintrade plantor.

Utöver chili så har jag även sått ramslök, aloe vera, olivträd, bocktörne (gojibär), kattmynta och citrontemynta som alla kan sås redan i januari. Det blir första gången som jag odlar dessa sorter, förutom gojibären som jag råkade välta ut förra året så att de aldrig riktigt tog sig igen efter det. Himla spännande att inte riktigt veta vad som väntar en – och om det kommer lyckas.

Något annat som är nytt för i år är att jag har blandat perlite (det vita ovanpå jorden) tillsammans med jorden. Mer i vissa och mindre i en del andra beroende på vad som anges i instruktionerna för respektive frösort. Jag är totalt ointresserad av detaljer när det gäller att odla, men tänker att jag ska försöka vara lite mer noggrann i år och göra så som det rekommenderas att man gör.

Såhär i efterhand har jag bland annat lärt mig vikten av såjord istället för plantjord, men min främsta insikt är att det faktiskt inte är så himla viktigt med detaljer. Fröerna vill ju bara få gro och groddarna kommer att göra allt de kan för att pallra sig upp ur jorden. Det viktigaste helt enkelt är att fröerna kommer i jorden och att fuktnivån hålls jämn såhär i början innan fröerna gror.

För att hålla fuktnivån jämn ska tydligen perlite vara bra då det förhindrar att jorden i mindre odlingskärl torkar ut. Än så länge verkar det fungera för jag har knappt behövt ta fram blomsprutan en enda gång sedan fröerna kom i jorden förra veckan och några små groddar har redan tittat upp och sagt hej till omvärlden.

Kort sammanfattat är det alltså främst chili och några blandade sorters växter jag sår i januari. Snart är det februari och då ska ännu mer fröer i jorden, främst blommor och kryddor. Jag har tänkt att ha en hel del blommor på landet (tomten består till 98% av gräsmatta just nu – så kan man ju inte ha det!) så hur jag ska få plats att förkultivera allt här hemma återstår att se…

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

10 svar på ”Odla i januari”

Det går kanske ta skott på något sätt men jag har testat att så från frö som jag köpt från Impecta 🙂 Kram!

Svara

Förstår det! 😉 Att peta ner årets första fröer i jorden är tamigtusan höjdpunkten denna gråa tid på året.

Svara

Åh jag ska sätta mina första chilifrön i helgen. Jag tycker så mycket om att du är här igen. Hjälp vad jag har saknat dig och din odlingsinspiration. Jag kan känna igen mig så mycket. Jag kör mycket på känsla i mitt odlande och det är viktigt på många sätt, men ska ta till mig tipset om såjord. Tack!

Åh, du anar inte hur glad jag blev av att läsa din kommentar! Den värmer enormt mycket i hjärtat <3 Jag tror att det här med att gå på känsla är nyckeln till att odlingen blir så meditativ och givande för oss!

Svara

Än så länge går det inte alls :'( Läste att det kan ta en stund för fröet att gro, så får väl ha is i magen helt enkelt.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *