Kategorier
Odling

Odlingen är min meditation

Jag vill inleda inlägget med att säga att min frånvaro här i bloggen inte beror på ignorans eller lathet. Jag är inte den bästa versionen av mig själv just nu och har nog inte varit på ett tag, men envis som jag är har jag bara kört på utan att lyssna det minsta på min kropp.

Det finns ju något slags outtalat matra i bloggvärlden att man ska prata om sånt som är jobbigt, men jag är verkligen allt annat än bekväm med att dela med mig av det som tynger mig. När jag mår dåligt vill jag bara krypa in i mitt skal likt en sköldpadda, få vara ifred ett tag och tänka ut lösningar på mina problem innan jag långsamt kryper ut ur skalet och tar itu med omvärlden igen.

Mitt bästa knep för att inte låta ångesten styra alltför mycket är att prioritera de små sakerna som gör en glad, hur klyschigt det än låter och hur svårt det än är när man är halvt handlingsförlamad av ångest. Det är alltid lättare att ta itu med det som är jobbigt om man har fått vara glad en liten stund innan.

Häromdagen började jag planera hur jag ska lägga upp odlingssäsongen och tog fram alla mina fröer som jag samlat på mig från mina egna odlingar, genom byten med andra och en hel del inköp från diverse sensommarreor.

Jag tror jag äntligen har insett varför jag alltid har älskat att odla. Att plocka med de små fröerna, försiktigt pilla ner dem i jorden och förväntansfullt ta hand om dem för att slutligen få se en välmående växt är inget annat än ren meditation för mig. Så lugn som jag var efter att ha satt de första fröerna i jorden har jag inte varit på länge.

Något annat som jag verkligen gillar med odlingen är att jag skapar mitt eget lilla kretslopp. De flesta växter går att samla fröer från och på så sätt behöver du egentligen aldrig köpa fröer om du inte vill.

Eller så kan man plocka med sig fröer från växter man hittar ute i naturen eller i okända människors rabatter, om man är lite rebellisk av sig. Det gäller att passa på när snön har töat bort för stunden och de vissna växterna visar sig.

Måste dock lära mig att bära med mig några små fröpåsar i fortsättningen eftersom jag aldrig kommer ihåg att jag har fyllt fickorna med fröer när jag proppar dem fulla av nycklar, kort och allt annat man bär med sig. Visserligen är det ju alltid spännande när det rasar fröer ur fickan när man plockar fram sitt kort vid kassan i affären…

Nytt för i år är att jag har köpt på mig fröer från växter jag aldrig riktigt har tänkt på att man kan odla själv, som olivträd och aloe vera. Det ska bli så himla spännande att se om jag lyckas! Känner mig lite som en hoarder måste jag erkänna, men fröer måste ändå klassas som en av de bättre sakerna att hoarda.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

14 svar på ”Odlingen är min meditation”

Jag funkar som du, vill också krypa in i ett skal hellre. Och så fint skrivet, det är verkligen så med odling för mig med. Petat ner de första chilifröna nu och är så glad för det!

Så härligt att höra att vi är fler som delar den känslan för odling! Det ska bli så spännande att få följa dina odlingar i år igen! 😀

Svara

Ja, en del växter kan/ska man börja med redan i januari för att de ska hinna utvecklas ordentligt till sommaren när det är dags för att ge skörd 🙂 Främst är det chili jag har satt nu samt några exotiska växter som aloe och oliv.

Svara

Okej!
Tänker gäller det även för oss uppe i norrland? Har för mig jag läst att de blir lite väl tidigt med januari för oss här för de är så sent vi kan sätta ut de i växthus osv. Kanske jag svamlar nu 🙂

Det är mycket möjligt att man behöver vänta ett tag. Törs inte svara på det eftersom jag bor söderut i landet 🙂

Svara

Kan du inte skriva ett inlägg om vad du odlar månad för månad, eller så? Det här blir mitt andra år med att peta ner fröer i jorden och jag har helt glömt bort vad jag odlade och när förra året. Ett förslag bara! 🙂

Bra idé! Det ska jag nog kunna ordna. 🙂 Minns dessvärre inte var jag köpte påsarna just nu, får återkomma om det!

Svara

Åh så inspirerande och så mycket spännande fröer! Haha jag har bara kommit till att sno sticklingar på lite olika platser, men ska ta idén om fröerna vidare 😉 Vilka otroligt vackra våriga bilder <3

relaterar! till allt. både det här med att “prata av sig” – har inget behov av det, och har heller aldrig haft. eller behov och behov, men jag marinerar hellre saker i hjärnan. skitfint dock att psykisk ohälsa tar mer plats i sociala medier – det är svinviktigt. håller även med om det här med odling. eller odling och odling, för mig är det växter. att ta hand om något som faktiskt trivs i ens vård liksom <3 <3 <3

ps. du är väl med i växtgäris på fb? världens bästa grupp!!

Håller verkligen med, så viktigt att psykisk ohälsa får ta plats och synas! Neeej, jag är ju inte det. Har hört så mycket fint om denna magiska grupp! Känner ingen som är med i den och kan bjuda in mig 🙁

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *