Kategorier
Odling

Odla i februari

Här är en liten genomgång av de fröer som petas ner i jorden i februari. Mina sådder från januari ser inte mycket ut för världen för tillfället, det är bara små skott än så länge, så jag avvaktar lite med att dokumentera den delen av odlingsprocessen. Istället tar vi en titt på februari månads fröer och kliar oss i huvudet över hur jag har tänkt…

I februari sår jag främst kryddväxter och körsbärstomater. Tomatfröerna är redan nerpetade i jorden från fröer som jag samlade in från förra årets tomater.

Tidigare år har jag odlat vanlig basilika, oregano, dill och persilja. Om det var någonting jag insåg att vi behöver odla mer av från förra sommaren så är det oregano – som det går åt här hemma! Basilikan gick också åt alldeles för fort grund av att jag fick dille på pesto i höstas och mixade upp hela vårt basilikaförråd på ett par veckor. Därför har jag utökat kryddodlingen med småbladig-, storbladig basilika och citronbasilika. Dillen och persiljan hoppas jag på ska övervintra på landet så därför har jag inga fröpåsar med dem.

Utöver de kryddor och örter jag redan är bekant med har jag uttökat odlingen med mynta, mejram, kummin och bockhornsklöver. Kommande månader kommer jag även att odla fänkål, anis och kinesisk gräslök. Vad ska jag med halvt okända kryddväxter till? Jag vet faktiskt inte, men jag lockas av tanken på att upptäcka nya smaker och ingredienser.

Utöver tomater och kryddväxter tänkte jag också peta ner dessa fröer i jorden under februari. Lavendel, malabarspenat, slanggurka, havtorn, jordmandel och vita mullbär.

Vem kommer på tanken att odla havtorn och vita mullbär utan att egentligen ha några ordentliga kunskaper om odling? Önska mig lycka till för det behöver jag eftersom jag inte ens vet hur dessa växter ser ut i verkligheten. (Är det inte vita mullbär som växer på Visingsö förresten? Världens mysigaste träd!) Och jordmandel, vad är det ens? Det lät bara så spännande.

Börjar känna att jag kanske har tagit mig vatten över huvudet, och då har jag ändå inte berättat om resterande konstiga fröer som ska sås under de kommande månaderna. To be continued… passar ganska bra att säga här.

Som ni ser är jag hängiven kund hos Impecta. Det finns ingen särskild anledning mer än att jag gillar deras utbud av frösorter och att de brukar ha fantastiska reor med fröer som är på väg att passera sitt bäst före-datum.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

8 svar på ”Odla i februari”

Åh det är så underbart! Ser fram emot att se det växa hos dig, och hos mig så klart! Jag har också testat lite nya konstiga grejer i år. Haha det ska bli kul att se vad som kommer upp.

Spännande, det hoppas jag på att få se mer av hos dig! 🙂

Svara

Har akkurat funnet bloggen din – og elsker den! Nydelig bilder og hyggelige innlegg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *