Kategorier
DIY

Virkade bomullsrondeller

Virkade bomullsrondeller - Matildigt
Virkade bomullsrondeller - Matildigt

Att använda bomullsrondeller som slängs i papperskorgen efter användning rent slöseri på jordens resurser och så kan vi inte ha det. Därför bestämde jag mig för att virka bomullsrondeller som kan användas om och om igen istället. Eller bomullskvadrater kanske de ska kallas snarare, det var helt enkelt bekvämare att göra kvadrater.

Det här är världens enklaste DIY som alla som använder bomullsrondeller borde göra. Det kräver endast de mest grundläggande virkningskunskaperna, luftmaskor och fasta maskor, och tidsåtgången per kvadrat är bara några minuter när man väl har fått in vanan att virka. Det finns många tutorials att följa om du vill lära dig virka eller behöver färska upp minnet lite.

Garnet köpte jag på second hand och valde helt enkelt det bomullsgarn som var allra mjukast. Eftersom jag huvudsakligen använder bomullsrondeller för ansiktsvatten vill jag ha dem ganska små, mina mäter 6x6 cm, men storleken kan du såklart anpassa efter dina behov. De fungerar även fint till sminkborttagning och rengöring av ansiktet.

Sedan är det bara att lägga veckans smutsiga bomullspads i en tvättpåse, kasta in i tvättmaskinen och tvätta på 40-60 grader. Tvätta förslagsvis tillsammans med handdukar när du inte använder sköljmedel efteråt.

Gör såhär

Lägg upp 12 luftmaskor med virknål 4 (eller den virknål som passar för ditt valda garn) och virka fasta maskor tills virkningen är kvadratisk. Fäst trådändarna noggrant så att de håller för att tvättas i maskin.

Tips! Använd ett stelare garn om du vill ha en exfolierande effekt av padsen. Jag använde vanligt bomullssnöre avsett för hushållsbruk till några pads och de blev perfekta som små skrubbpads.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

15 svar på ”Virkade bomullsrondeller”

Så himla bra idé! Jag köpte bomullsrondeller i mjukt tyg på en ekologisk affär typ och det är tusen ggr bättre än att köpa engångsprodukter. Dock behöver jag några fler för jag hinner använda dem oftare än jag tvättar, så jag kanske ska ta och virka mig några jag med!

Verkligen tusen gånger bättre! Det tycker jag du ska, perfekt syssla på kvällen framför en tv-serie eller liknande! 🙂

Svara

För den oinsatte, låter man dem torka innan de åker i tvättpåsen? Eller hur funkar det, tänker att de är våra och kanske möglar? (Tvättar inte varje vecka…) Hur har du/ni gjort? Från en som är väldigt peppad på att byta till nåt mer hållbart!

Kan vara en bra idé att lägga dem på ett ställe där det är luftigt och de kan torka innan de läggs i tvättkorgen. Om jag har blött ner mina pads helt brukar jag låta dem ligga på handfatet ett tag innan jag lägger dem i tvättpåsen som oftast ligger överst i tvättkorgen – på så sätt fortsätter de luftas lite och torkar till på egen hand. Bättre att vara på den säkra sidan tänker jag. 🙂

Svara

Måste testa att göra några av den här sorten. Jag brukar köra på de som är sydda av frottétyg + har vaddfyllning (finns bland annat från märket Love the Planet) men det här verkar ju också vara smart och särskilt bra om man har en del garnrester över.

Ett ypperligt sätt att ta tillvara på garnrester på!

Svara

Det håller jag verkligen med om! Engångsrondellerna såg bara skräpiga ut i badrumsskåpet medan dessa ligger där så fint i en hög och väntar på att användas 🙂

Svara

Du anar inte hur glad jag blir för dina ord. Tack! <3

Svara

Vilket genidrag! Så smart och enkelt! Nu ska jag lära mig virka så att jag kan ge bort såna här till alla jag känner! Och vilken härlig färg! Monthly Makers bidrag hoppas jag? <333

Hur många gånger kan rondellerna/kvadranterna tvättas innan de är ”slut”?

Svårt att säga, beror helt på hur de tvättas samt vilket garn man använder sig av. Mina har hållit sig fina trots tvätt en gång i veckan i över ett år! Lite slitna är de – men de går lika bra att använda för det och känns inte ett dugg ofräscha.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *