Kategorier
Odling

Balkongodlingen i mars

Nu ska vi äntligen ta en titt på mina odlingar. Mina eftersatta och bortprioriterade odlingar. Kaoset i mitt huvud smittar av sig på exakt allt jag gör, vilket gör att jag glömmer bort att ställa fram växterna i dagsljuset, glömmer bort att plantera fröer och ja... ni hör ju. De dagar jag har haft tid att plocka fram jorden och sitta ett par timmar med sådderna och skotten har varit så himla efterlängtade. Det gör ju dock att det inte riktigt växter i den takt jag vill, men då får det vara så.

Här står odlingarna oftast, i låtsasväxthus från IKEA precis under ett söderfönster där de får mesta möjliga ljus. Tyvärr har vi en viss röd katt som förstör allt i sin väg så oftast tvingas lådorna stå med locken på sig vilket ger rangliga växter som inte får tillräckligt med ljus. Tänk när vi bara hade Caesar, då kunde man lämna precis exakt allting framme utan att bekymra sig för en total massaker.

I själva odlingslådorna har jag det dock allt annat än kaosartat. I ena lådan finns omplanterade skott (tomat och chili), i en annan sådder där ingenting har tittat upp ännu och i den tredje lådan finns de de skott som växter till sig i väntan på omplantering. Hur jag ska få plats med allting vet jag inte, för snart ska jag börja förså blommor, örter och grönsaker till landet med... det löser sig!

Jämfört med mars förra året växer allting så otroligt långsamt och det är tråkigt att se. Önskar så att jag hade mer tid till att ta hand om de små växtliven. Men samtidigt gör det absolut ingenting om de är små just nu, de kommer att växa till sig i takt med vårljuset. Förutsatt att jag kommer ihåg att ställa fram dem i ljuset då.

En vanlig fråga jag får är om jag enbart använder mig av naturligt ljus - och det gör jag. Många som odlar använder sig av extrabelysning i form av till exempel lysrör för att sätta fart på odlingarna och få finare plantor. Det som främst fascinerar mig med att odla själv är att odla med minimala resurser, och att då ställa upp ett eller flera artificiella ljuskällor känns inte riktigt bra i magen. Här i odlingzon 1/2 räcker dagsljuset gott och väl för att driva upp fullgoda plantor.

Gud, låter så pretentiös nu och det är jag säkert också, men eftersom mina små odlingar är en del av en mycket större självhushållardröm jag har så tänker jag vara precis hur pretentiös jag vill. För mig handlar odlingen om så mycket mer än få stor skörd eller så tidig skörd som möjligt, det handlar om att skapa ett hållbart kretslopp i mitt eget lilla liv och använda de resurser jag har. I princip alla saker jag använder till mina odlingar är återanvänt, ärvt eller loppisfyndat.

Det är ju precis det här som är så spännande med att få ta del av andras odlingar, att se hur vi alla tar oss an våra odlingar på olika sätt.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

10 svar på ”Balkongodlingen i mars”

Jag har inte hunnit sätta mina fröer än så jag sitter här och inser att det får bli nästa punkt på dagordningen. Tack för inspirationen! Jag har lampa. 🙂 Hoppas det går dubbelt så fort som utan.
Ha en finfin dag!

Håller tummarna för att de växer i en rasande takt!

Svara

Känner igen mig så mycket i ditt sätt att odla och det inspirerar mig vidare. Dessutom har de där lådorna revolutionerat min odling oerhört. Jag har ju också en nyfiken katt så jag måste skydda dem och då är dessa lådor helt fantastiska. Tack för att du ständigt inspirerar!

Kul att ha hittat din blogg om odling på balkong, riktigt bra och relevant!
Jag brukar dela dina inlägg i en Facebook-grupp för balkongodling: Balkong i stan

Hej Matilda! Fantastisk blogg, jag är så glad att jag hittade den.

Jag odlar själv, börjat lite men planerar att öka mer då utrymme och tid tillåter. Dock har jag mött på ett problem, när jag börjat odla mynta och basilika har små flugor (bananfluge-liknande små typer som kallas sorgfluga tror jag) och har läst massor online för att förhindra deras spridning. Det gå att lösa men jag är lite skraj för att odla nytt då jag vet att de älskar fuktig jord, något som alla frön måste ha. Har du mött på detta problem? Hur löser du dessa typer av problem?

Jag har inte haft några större problem med småflugor, men när jag fick ovanligt många i ett par plantor för några somrar sedan fick jag tipset att trycka ner ett par tändstickor med svavlet nedåt i jorden. Tro det eller ej men samtliga flugor försvann och kom inte tillbaka. Det tycker jag du kan testa som steg ett! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *