Kategorier
Inspiration

Om att återuppta ett gammalt intresse + Tre inspirerande illustratörer

Du som tittar på mina instastories kanske har sett detta redan - jag har köpt nya akvarelltillbehör och det gör mig så himla exalterad! Under min uppväxt både tecknade och målade jag jämt, men efter gymnasiet blev allt som rör konstnärligt skapande bara ett enda stort ångestmomoment. Jag vill inte ha det så längre, nu tänker jag återerövra mitt konstintresse.

Jag gick bild & form på gymnasiet, men eftersom mina gymnasieår mest bestod av sjukskrivning slutförde jag inte så många målningar. För några veckor sedan gick jag igenom de få saker jag åstadkom och slängde rubbet. Det var bara smärtsamt att veta att målningarna och blocken fortfarande låg i förrådet eftersom jag minns precis hur jag mådde vid varje penseldrag.

När ingen skapelse från den tiden fanns kvar här hemma var det som att jag fick ny energi. På 10 år har jag inte haft en gnutta lust till konstnärligt skapande, men så plötsligt kunde jag inte sluta tänka på mina gamla akvarellfärger som legat oanvända under dessa år. Det kan nog vara välbehövligt att ha intressen som inte är relaterat till internet på något sätt, något som är helt frånkopplat och analogt.

Efter att ha ha somnat till akvarellvideor ett par kvällar i rad (tusen gånger mer avkopplande än att läsa en bok, om du frågar mig) började jag följa några inspirerande illustratörer som använder sig av akvarell på Instagram. Några av dessa tänkte jag tipsa om idag - tre konton som får mig att känna mig inspirerad till eget skapande igen.

Mättade nyanser och växter av @molluskgrl. Det går över mitt förstånd hur skickligt det här är. Bara kolla på nyanserna och känslan i varje penseldag.

Ni ser ju temat, ännu mer dämpade nyanser och växter. Bara älskar den här lätta lekfullheten som finns i varje illustration av @themintgardener.

Botanik, fåglar och insikter av @thefloralfox. Som att öppna valfri gammal bok om växter och djur, helt fantastiskt. Ni vet nog redan hur mycket jag älskar allting som har med gamla floraböcker att göra.

Följer du några inspirerande illustratörer på Instagram? Tipsa gärna i en kommentar - jag är så nyfiken och vill samla på mig så mycket inspiration det bara går!

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

9 svar på ”Om att återuppta ett gammalt intresse + Tre inspirerande illustratörer”

Eftersom det är akvarell (vattenfärg) kallas det att måla 🙂 Det är mycket svårare än jag kom ihåg det så jag törs nog inte visa upp något på ett tag, haha!

Svara

Men ÅH vad glad jag blir att höra detta!! Hoppas verkligen verkligen du kan hitta tillbaka till målandet för hej vad jag känner igen mig i den där gymnasieblockaden (även om det nu gått några år sen jag lyckades bryta mig fri från den och det har gått snabbt sen dess). Vill varmt tipsa om @rivuletpaper på Insta som nog är min favvo. Dör för hennes akvarellisar! Även säga ett varningens ord om de där papperna, som jag tycker är helt värdelösa! Hade en dipp i mitt akvarellmåleri när jag köpte dem – tyckte det var en svinlyxig och bra investering med ett så stort block men sen visade de sig vara av rätt låg kvalitet. Ojämnt limmade och tunna, så en måste jobba väldigt snabbt eller mest torrt och ibland blir det bara konstigt för att pappret inte suger upp färg jämnt. Tycker de är bra att experimentera på ändå, men vill i alla fall påpeka att om det inte blir bra så är det inte anledning till kreativ kollaps – skyll på pappret och prova igen 🙂
Lycka till Matilda, och heja!!

Tack för peppen och en heads up! Jag ville enbart komma billigt undan eftersom jag är gaaalet ringrostig och lär slösa en hel del papper såhär i början. Tänker att den dag jag börjar känna mig varm i kläderna och har fått bättre koll på vad jag vill måla, då får det bli bättre och mer påkostat papper. Har du något tips?

Svara

Jamen det låter supersmart! 🙂 Jag har bara precis börjat kosta på mig bättre papper (alltid tänkt att inte-ska-väl-jag och tänk vilket slös om det blir fult) men nu kör jag Arches som anses bra/bäst (men är dyrt). Har förstått det som att vikten är det huvudsakliga eftersom det påverkar hur pappret hanterar vatten och då ska en helst ha från 300g och uppåt, så jag kör 300g nu och provar lite olika gräng. I fb-gruppen Akvarellmålarna tipsar många om Fabriano som ska vara lite billigare, bra och dessutom ha nåt alternativ som inte är gelatinlimmat. Men jag har inte hunnit prova själv än! 🙂

Jag hittade ett gammalt block med några återstående ark om 300gram och jäklar vilken skillnad det var mot blocket jag köpte – helt klart värt att inte slösa framöver! Ska spana in både blocken och fb-gruppen, tack för tipsen! 🙂

Svara

Gud vad roligt!!! Känner också igen det där med blockaden, för mig var det typ hela mina tonår och en bit in på tjugonåt, och den återkommer då och då. Men fan vad kul det är ändå, även när det inte blir bra! För det blir det ju inte varje gång, haha. Vilka fina tips också! Sök på instagram på min blogg så har jag skrivit två inlägg med tips på konton där det bland annat är massa illustratörer och många som kör akvareller för det gillar jag 😉

Skönt att det är fler än jag som upplevt liknande – och tusan vad härligt det är när den här målarglädjen infinner sig igen! Tack för tipset, ska spana in direkt!

Svara

Det här glädjer och inspirerar så mycket! Åh vad jag gillar din blogg och är så tacksam att jag blir rörd över att du fortsätter blogga. Det ger mig mer än jag kan uttrycka i ord. TACK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *