Kategorier
Vardag

Frågor & Svar – Problem med flugor, tid för fröer att gro och veganska dagkrämer

Den senaste tiden har jag fått ett gäng frågor i kommentarerna som jag tänkte lyfta fram så att fler av er kan ta del av svaren. Eftersom jag bara utgår från mina egna erfarenheter och inte alltid har svar på allt så får du gärna komplettera mina svar om du har egna tips och förslag – då kan vi ge ännu bättre svar tillsammans! Jag har till exempel dålig koll på ekologiska och veganska dagkräm som inte triggar igång finnar eller akne. Kanske sitter du inne på ett bra tips?

Jag råkade bryta av en gren på min avokado, satte den i vatten. Den såg nöjd ut i ett par dagar men nu börjar den sloka. Kan grenen räddas?

Troligen inte, tyvärr! Den lär inte utveckla några rötter men kan leva en stund på bara vatten.

När jag börjat odla mynta och basilika har små flugor (bananfluge-liknande små typer som kallas sorgfluga tror jag) och har läst massor online för att förhindra deras spridning. Det gå att lösa men jag är lite skraj för att odla nytt då jag vet att de älskar fuktig jord, något som alla frön måste ha. Hur löser du dessa typer av problem?

Jag har inte haft några större problem med småflugor, men när jag fick ovanligt många i ett par plantor för några somrar sedan fick jag tipset att trycka ner ett par tändstickor med svavlet nedåt i jorden. Tro det eller ej men samtliga flugor försvann och kom inte tillbaka. Det tycker jag du kan testa som steg ett!

Har du något bra tips på mask eller metod för porerna på näsan? Jag har precis vad du beskriver, fet hy på vissa ställen och rätt stora porer på näsan men är alldeles för dålig på hudvård för att veta vad en bör köpa eller göra. Har hört att portömning ska vara något att ha, men jag hade helst testat något hemma till en början. Gärna något husmorstips som går att slänga ihop av ingredienser som redan finns i skafferiet.

Masker och rengöring med lera är helt klart vägen att gå om man vill få bukt med stora porer, det rengör verkligen på djupet och förbättrar hyn på sikt. Det är svårt att hitta en lika djuprengörande ingrediens i skafferiet, men jag vet att många gör masker och skrubbar med havregryn som mixas till ett finare pulver. Det ska tydligen ska vara väldigt effektivt både mot fet hy och stora porer så det kan kanske vara något att testa.

Sådde både citron och passionsfrukt för en vecka sedan men än så länge har ingenting hänt:( Hur lång tid brukar det ta innan dem kommer upp? Håller tummarna för att detta ska fungera nu!

Håller tummarna stenhårt! Det kan ta allt mellan ett par dagar till flera månader så det gäller att ha tålamod. Ställ dem så varmt och ljust som möjligt, t.ex. på fönsterbrädet ovanför ett element men ej i direkt solsken, så snabbas groprocessen på lite.

Är ute efter en ny dagkräm då den jag använt nu börjar ta slut, och efter att ha läst detta inlägg låter denna ansiktskräm perfekt för mig! Fast nu kollade jag igenom din blogg lite mer och såg att du nyligen skrivit om den igen och att du inte längre var lika nöjd med den och att märket kanske inte längre är veganskt?! Har du möjligtvis nån annan att rekommendera, som gärna motverkar finnar?

Kommentar till inlägget Ekologisk hudvård från Annemarie Börlind.

Den här fungerade bra under vinterhalvåret, men under sommarhalvåret blev den lite för tung för min hy. Jag testade Apoteket Ren Hud Återfuktande ansiktsgel ett tag och den är helt klart ett likvärdigt alternativ. Väldigt lätt i konsistensen och förhindrar finnar samtidigt som den återfuktar och känns behaglig. Den är dock inte ekologisk eller har så stor del andel naturligt innehåll så jag letar fortfarande efter en dagkräm som uppfyller alla mina krav. Tycker överlag det är svårt att hitta dagkrämer för hy med benägenhet till finnar, väldigt många naturliga alternativ innehåller t.ex. sheasmör och andra oljor som ger mig finnar omedelbart. Men om du är okej med en dagkräm som inte är ekologisk så kan jag helt klart rekommendera den.

Åh, vilket paradis! Nyfiken dock: varför flyttade du därifrån? Varför stannade du inte kvar?

Kommentar till inlägget Om en sommar som förändrade mig för all framtid.

Jag minns inte riktigt, men det var nog främst för att det inte gick bo där under de kalla månaderna på grund av husets dåliga skick (dåligt isolerat, inget rinnande vatten, obefintliga uppvärmningsmöjligheter) och det avskilda läget när jag inte hade tillgång till bil. Jag hade drömmar om att rusta upp huset, men så blev det aldrig och nu står det där och förfaller ännu mer för varje dag som går.

För den oinsatte, låter man dem torka innan de åker i tvättpåsen? Eller hur funkar det, tänker att de är våra och kanske möglar? (Tvättar inte varje vecka…) Hur har du/ni gjort? Från en som är väldigt peppad på att byta till nåt mer hållbart!

Kommentar till inlägget Virkade bomullsrondeller.

Kan vara en bra idé att lägga dem på ett ställe där det är luftigt och de kan torka innan de läggs i tvättkorgen. Om jag har blött ner mina pads helt brukar jag låta dem ligga på handfatet ett tag innan jag lägger dem i tvättpåsen som oftast ligger överst i tvättkorgen – på så sätt fortsätter de luftas lite och torkar till på egen hand. Bättre att vara på den säkra sidan tänker jag.


Kolla katten!

Har ni långt från ert hem att ta er dit och så? (Till och från landet)

Det tar kanske 15-20 minuter med bil så det är precis lagom avstånd.

Du har förresten inga bra tips på en vegansk, ekologisk dagkräm med solskyddsfaktor som passar en acnebenägen hud? Det hade varit guld värt i så fall!

Jag har inget tips på rak arm då ingen ansiktskräm med spf än så länge har fungerat bra på min hy. De enda som hittills inte har triggat igång mina aknebesvär är Paulas Choice Clear SPF30 och Paulas Choice Resist SPF50. De är dock långt ifrån ekologiska och jag vågar knappt titta på ingredienslistorna, men eftersom jag får pigmentförändringar efter en sekund i solen har jag fortsatt med dem. Jag har hört mycket gott om Eco Cosmetics solkrämer med SPF, men jag har ingen aning om hur de fungerar på aknebenägen hy.

Kan det inte funka att göra eget aloe vera-spray av Devaz aloe vera? Kanske inte blir så lång hållbarhet, men man kan ju göra lite i taget!

Bra idé, det borde ju gå att göra en egen variant. Om någon har testat att göra en egen variant – berätta gärna hur det blev och hur länge det håller.

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

3 svar på ”Frågor & Svar – Problem med flugor, tid för fröer att gro och veganska dagkrämer”

Följer en storbloggare (du vet säkert vem det är, börjar på F) som säger sig vara vegan men som den senaste tiden har gjort samarbeten med märken som djurtestar och visar upp djurtestade produkter i sina sociala medier. Jag höll på att klicka hem en ansiktsmask jag hört så mycket gott om och trodde var vegansk eftersom jag litat blind på hennes ord. Fy fan så jävla besviken jag blev när jag insåg att märket testar på djur?? Uppenbarligen är pengar värt mer än både djuren och läsarnas förtroende.

Det jag egentligen ville säga var, snälla fortsätt göra det du gör. Uppskattar det så mycket <3

Jag tror jag vet vem du menar. Jag tänker dock som så att vi vet ju faktiskt inte varför personen ingår dessa samarbeten – kanske är det för pengarna, kanske är det ignorans, kanske är det okunskap. Hur som helst blir det vilseledande när man går ut med att vara vegan.

Tack för dina fina ord 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *