Kategorier
Odling

Från frö till inomhusdjungel (förhoppningsvis)

Som jag älskar att exotiska växter att odla själv från frö har blivit så populärt den senaste tiden. Den där peppen man får när man spanar runt på alla inspirerande växttaggar på instagram - den peppen har verkligen tagit mig med storm!

Jag tänkte att vi skulle kika på några av de fröer jag har petat ner i jorden den här våren med hopp om att en dag kanske få stora, vackra exotiska träd och buskar till min lilla inomhusdjungel.

Citron

Jag har haft många citronträd i mina dagar, men alla har de gått dystra öden till mötes på grund av nyfikna kattungar och lite för ivriga växtvakter. Eftersom de är enkla att odla upp tänker jag att jag kan ge dem ett nytt försök. Detta lilla träd är en månad gammalt - det går snabbt från frö till skott!

Proceduren är väldigt enkel. Plocka ur ett par stora kärnor ur en citrusfrukt, låt dem torka några dagar och peta sedan ner i fuktig såjord i en mindre såkruka. Täck över krukan med t.ex. plast så att det blir som ett litet växthus för kärnorna, men lufta dagligen. När skottet börjar växa bör det omplanteras i citrus- eller medelhavsjord som är lite sur och lucker vilket citrusplantor gillar.

Oliv

Mitt första försök med oliv! Kärnan är köpt från Impecta då jag sällan äter oliver och inte riktigt har koll på om man kan plocka kärnan direkt från frukten.

Det tog ungefär två månader för den att gro - ganska lång tid alltså. Jag petade ner kärnan i en torvbrikett i ett miniväxthus och höll den konstant fuktig. Efter att jag gått i vad som kändes som en halv evighet och tänkt att fröet nog inte skulle gro öppnade det sig och efter ett tag kikade en liten grodd ut. Därefter planterade jag om det i en lite större kruka med vanlig krukväxtjord uppblandad med leca och perlite för att få jorden luftigare vilket olivträdet gillar.

Nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra, jag antar att det bara ska få växa på och när det känns lagom högt kan man kapa av stammen för att påbörja förgreningen till den klassiska olivträdskronan.

Papaya

När jag var på Teneriffa för ett och ett halvt år sedan åt jag massor av närodlad papaya eftersom det var så himla billigt. Fröerna sparade jag såklart genom att låta dem torka tills det var dags att ta med hem i resväskan. Det kan finnas vissa restriktioner kring att ta med frö och växter hem i resväskan - det kan vara bra att kolla upp innan! Det gjorde inte jag som den rebell jag är ibland.

Såhär en tid senare är grobarheten på fröerna fortfarande på topp. Jag satt ett par stycken i torvbriketter och ett par i såjord. De i såjord tog sig allra snabbast. När jag direkt efter resan sådde mina papayafrön dog samtliga skott efter några veckor - de är superkänsliga för övervattning! Alltså, superkänsliga.

Snart ska de planteras om i lerkuka med blomjord och uppblandad leca och perlite i jorden för att få till en bra och porös jord för att minimera risken för övervattning.

Physalis

Physalis, gyllenbär, kapkrusbär... kärt barn har många namn. Ni vet de där brandgula blanka bären i ett pappersliknande hölje som säljs i små korgar i mataffären? Hos min pappa står faktiskt en gammal bortglömd halvvissen physalisplanta från några fröer jag petade ner i jorden för många, många år sedan. Nu var det dags igen!

Physalisen får ett ljust bladverk, växer snabbt och högt och vill gärna klättra på något. Väldigt tjusig växt om du frågar mig. Och väldigt enkel att så - peta bara ner några fröer i såjord och håll fuktigt. De gror snabbt. Om de odlas under rätt förutsättningar (tillräckligt ljust och varmt, t.ex. i söderfönster eller på balkong) kan de ge skörd efter 3-4 månader. Så stora förhoppningar har inte jag då jag är sent ute på säsongen.

Physalis vill ha fuktighetshållande jord och små doser med vatten med jämna mellanrum. Jag är mer typen som vattnar sällan men mycket, så vi får väl se hur väl vi kommer överens jag och min physalis.

Goji

Goji, eller bocktörne som busken även kallas, kan vara världens mest tråkiga växt även om bäret i sig är ett riktigt litet superbär. Den blir verkligen bara en blågrön buske utan minsta lilla spännande växtsätt. Men det är ju precis lika spännande att odla goji själv för det, tänker jag.

Än så länge har jag råkat övervattna den lilla plantan alldeles för många gånger och glömt bort den i strålande solsken så den bränt sig. Jag ska försöka skärpa till mig, annars kanske det inte blir någon gojibuske alls och det vore faktiskt lite tråkigt.

Jag har inte testat att plocka fröer själv från köpta bär utan köpte bocktörnefröer från ett fröställ i en vanlig matbutik.

Idag åkte dessutom ett gäng aprikoskärnor ner i jorden och en dadelkärna har precis fått en liten grodd. Vi får väl se om det blir nån uppdatering om sisådär ytterligare tre månader, man ska väl inte har för höga förhoppningar när det gäller mig och mitt sporadiska bloggande. Men det känns fint att i alla fall ha delat detta med er. <3

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

9 svar på ”Från frö till inomhusdjungel (förhoppningsvis)”

åh, vilket härligt inlägg! jag och min kille har sått mycket från sådant vi bara plockat undan från middagen. citronträd är mina favoriter, kanske ihop med vårt gigantiska avokadoträd. tack för ett fint inlägg!

Oj va spännande saker du har planterat. Citron blev jag sugen på att testa! Funderar också på att ge avokado ett försök till. Mango och melon har funkat bra men avokadon hände det ingenting med.

Jag är så glad att jag hittade till din blogg!

Jag har alltid älskat att odla från färsk frukt eller grönsak, men det är först nu när jag flyttat till hus och ÄNTLIGEN (!!!) har möjlighet och utrymme att plantera vad jag vill, som jag verkligen börjat nörda.

Förut har jag endast kunna odla avokado (som alla dött, R.I.P. kompisar), men nu har jag en hel önskeodlarlista.
Oliv hade jag aldrig ens tänkt på, den ska jag lägga till nu 😊

Så mysigt! Älskar själv den här trenden även om jag lite tappat ivern på att odla spännande sedan många av mina växter strök med i skadedjursangrepp för ett par år sedan. Bland annat ett urgulligt litet granatäppelträd, kan verkligen tipsa om att provodla ett sådant! Även passionsfrukt ger grymt söta små slingriga plantor 🙂

dina inlägg är så välgjorda och vackra. blir så glad, varje gång. och så inspirerad! jag har physalis, apelsin och citron från frö/kärna och åh så de växer i solen i år. en fröjd att följa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *