Recept

Göra egen tofu

Jag har börjat göra egen tofu! Nördigheten når en helt ny nivå. Efter flera misslyckade försök (på grund av fel i beskrivningen i min ena kokbok… tack för det!) har jag nu lyckats skapa ett recept som är foolproof. Envis som en oxe. Om du gillar tofu och att stöka omkring i köket rekommenderar jag dig verkligen att dra igång din egen tofutillverkning för det är onekligen något speciellt med att äta tofu som man gjort helt själv.

Det blir betydligt billigare än att köpa tofu i en vanlig matbutik eftersom du bara använder två ingredienser: sojabönor och äppelcidervinäger. Genom att skippa de leveranser, mellanhänder och den fabriksprocess som blir vid försäljning i butik så gör du även miljön en tjänst när du tillverkar din egen tofu. Det enda du egentligen betalar med är tid, det tar ungefär totalt 3 timmar. Men om du samtidigt sysslar med andra grejer i hemmet så blir den totala tiden inte alls särskilt lång.

Det är en process med många steg. Första gången är ganska klurig, det måste jag erkänna. Men man lär sig! Jag har försökt att göra beskrivningen så tydlig som möjlig med hjälp av fotografier av alla steg. Men om något ändå är otydligt – lämna en kommentar så ska jag förtydliga det i beskrivningen. Nu kör vi!

Gör egen tofu – steg för steg

Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt

Steg 1. Lägg 3 dl torkade sojabönor i blöt i ca 10-12 timmar (förslagsvis över natten). Skölj av bönorna ordentligt innan du går vidare till nästa steg.

Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt

Steg 2. Lägg de blötlagda bönorna i en matberedare tillsammans med 2 dl vatten till en slät puré. Det går också bra att mixa noggrant i en blender eller med mixerstav, men allra bäst blir resultatet med en matberedare.

Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt

Steg 3. Koka upp 2 liter vatten. Häll i bönpurén och koka upp igen. Ta sedan av kastrullen från plattan och låt vila i fem minuter. Koka sedan upp på nytt. Upprepar: koka upp vatten, häll i bönpurén, koka upp igen, låt vila i fem minuter och koka upp igen.

Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt

Steg 4. Häll av bönkoket i en saftsil ner i en kastrull. Spara resterna av purén som blir kvar i saftsilen.

Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt

Steg 5. Nu har du sojamjölk och okara. Sojamjölken är det vi använder till tofutillverkning. Okaran rekommenderar jag dig verkligen att spara för att använda till att göra biffar med eller använda som färs. Okara innehåller bland annat mycket protein och räcker till många biffar kan jag lova! Jag gör alltid ett storkok på morotsbiffar för att ta tillvara på okaran efter tofutillverkningen.

Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt

Steg 6. Koka upp sojamjölken i en kastrull och låt sjuda i fem minuter. Medan du gör detta kokar du upp 3 dl vatten och blandar ner 2.5 msk äppelcidervinäger.

Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt

Steg 7. När sojamjölken har sjudit i fem minuter tas kastrullen av från värmen och vinägervattnet hälls i. Det är viktigt att du gör det i denna ordning:
1. Häll i en tredjedel av vinägervattnet långsamt medan du rör medsols i sojamjölken. Låt stå 5 minuter.
2. Häll i en tredjedel av vinägervattnet långsamt medan du rör motsols i sojamjölken. Låt stå 5 minuter.
3. Häll i resterande tredjedel av vinägervattnet långsamt medan du rör om försiktigt åt båda hållen. Låt stå 5 minuter.
Vätskan ska nu ha separerat sig. I botten av kastrullen finns tofun, den vita massan, och ovanpå finns en gulaktig vätska som är vassle.

Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt Göra egen tofu - Beskrivning, recept | Matildigt

Steg 8. Nästa steg är att ta tillvara på tofun på botten av kastrullen. Här får man trixa lite med de redskap man har hemma. Jag placerar en silduk i ett durkslag ovanpå en djup bunke. Häll av innehållet i kastrullen ner i silduken. Ner i bunken rinner vasslen av och kvar i silduken blir tofu. Vik ihop silduken i en liten rektangel och ställ sedan något tungt ovanpå som kan pressa ur vätskan ur tofun. Jag brukar använda en kastrull som jag fyller med vatten. Låt stå i 20 min till en timme beroende på hur fast tofu du vill ha. Vasslen kan användas till att t.ex. rengöra golv med men jag tycker inte det känns så fräscht så jag brukar hälla ut den.

Den färdiga tofun

Voila! Du har nu en väldigt oglamourös tofuklump. Vill man ha jämna och tjocka tofublock kan man investera i en tofupress. Men eftersom jag ändå bara ska äta upp min tofu så spelar inte utseendet någon roll. Det här är 4 portioner tofu för mig, ganska mycket tofu alltså. Klumpen bör förvaras i kylskåp i en tätförsluten burk med lite vatten på botten. Den står sig i ungefär 4 dagar i kylskåp och kan därefter frysas in.

Du kanske också gillar

18 kommentarer

 • Svara
  Jorunn - Söder om stan
  12 februari 2016 av 13:01

  Alltså tanken har aldrig slagit mig att det går att göra egen tofu. Måste prova!! Jag gillar när en kan laga maten från grunden och slippa alla ”mellanhänder” och det ju alltid lite extra roligt att äta något en tillagat alldeles själv.

  • Svara
   Matilda
   12 februari 2016 av 14:50

   Samma här! Blev helt paff över hur enkelt det var, om än lite tidskrävande och många moment inblandade 🙂 Det känns väldigt fint att kunna göra det själv från grunden!

 • Svara
  Lina
  12 februari 2016 av 15:30

  När man häller i vinägern i steg 7, ska kastrullen stå kvar på värmen då? 🙂

  • Svara
   Matilda
   12 februari 2016 av 19:21

   Har förtydligat det i texten! Kastrullen ska tas av från värmen när det har sjudit i fem minuter 🙂

 • Svara
  Amanda
  12 februari 2016 av 20:23

  Men åh vad spännande! Har aldrig kommit på tanken att det går att göra själv, men ska absolut testa 🙂

  • Svara
   Matilda
   13 februari 2016 av 15:44

   Det tycker jag att du ska! 🙂

 • Svara
  Felicia
  13 februari 2016 av 12:17

  Wow, så häftigt att göra tofu själv!! Och vilket recept! Speciellt steget när det ska separeras låter som trolldryckskonst i Harry Potter 😀

  • Svara
   Matilda
   13 februari 2016 av 13:02

   Haha! Eller hur! Det är rätt häftigt att se faktiskt ;D

 • Svara
  Wilda
  13 februari 2016 av 18:15

  Åh så himla ambitiöst och bra!

 • Svara
  Lotta
  15 februari 2016 av 19:06

  wow! Det måste jag prova!

 • Svara
  Sol
  9 maj 2017 av 17:49

  Tack för så noggrant skrivet recept, nu skall jag pröva göra egen tofu, äter väldigt mycket tofu så det blir ganska så dyrt att köpa den på affären.
  Har sett andra recept beskrivningar men den här är bara såååå bra:)

 • Svara
  peter
  14 september 2017 av 10:14

  fantastiskt men vet du hur dom gör kött av soja hade varit intressant att prova göra. har provat göra ost och det var roligt men svårt att få tag i riktig mjölk så den blev ganska torr men den funkade att ha på pizzan tack för ditt recept

 • Svara
  Anna
  19 oktober 2017 av 13:50

  Hej Ditt recept funkar men jag får inte ut så stor mängd, kanske hälften av din klump, lite svårt att se storleken men mycket mindre i alla fall. Har du något tips på felkälla? mvh Anna

  • Svara
   Matilda
   20 oktober 2017 av 22:17

   Det låter som att något går galet vid steg 7 när vätskan ska separera sig, så att det blir för lite ”massa” kvar. Har alltid fått samma mängd när jag gjort tofu som ovan så vet dessvärre inte alls vad det kan bero på :/

 • Svara
  Anette
  26 december 2017 av 13:50

  Under steg 3 där man ska upprepa proceduren, silar du bönpuren och byter vatten eller är det samma vatten du återanvänder?

  • Svara
   Matilda
   29 december 2017 av 22:00

   Jag upprepar steget i själva texten för att göra det tydligare vad som ska göras, hela steget ska alltså inte upprepas efter att jag har skrivit ”Upprepar: …”

 • Svara
  malin hammarberg
  26 januari 2019 av 13:31

  var har du köpt saftsilen?

  • Svara
   Matilda
   9 februari 2019 av 18:20

   Någon stormarknad skulle jag tro, där brukar det finnas.

  Skriv en kommentar