Recept

Sushi Bowl – Sushi för lata och snåla dagar

Vegan Sushi Bowl | Matildigt Vegan Sushi Bowl | Matildigt

Min senaste besatthet stavas sushi bowl. En latmansvariant av sushi skulle man kanske kunna kalla rätten, vilket ju är en genialisk matuppfinning för lata och snåla dagar. En sushi bowl är helt enkelt dekonstruerad sushi, vilket innebär att du tillagar riset på på klassiskt sushivis som du sedan serverar tillsammans med de grönsaker och tillbehör som du tycker om i en skål.

I det här receptet finns dock en liten twist, för jag har nämligen använt mig av ett billigare alternativ till sushiris. För ett tag sedan upptäckte jag att ett paket med grötris stod i mitt skafferi och bara dammade. Paketet har stått orrört sedan jag åt risgrynsgröt på julaftonsmorgonen och därför ville jag hitta något att använda det till. Jag har hört talas om att denna typ av ris fungerar bra som sushiris då då båda rissorterna är rundkorniga. Det visade sig fungera så pass bra att det där paketet försvann illa kvickt i takt med att jag gjorde mina sushi bowls.

Om du älskar sushi precis lika mycket som jag gör så kan jag verkligen rekommendera att göra din egen sushibowl med grötris (eller sushiris om du hellre använder det). Det går att variera sin sushi i all oändlighet, men jag tycker väldigt mycket om kombinationen ovan. Avokado, paprika, gurka, morot, sojabönor, ljus soja och wasabipasta. Den gyllene regeln är dock att ju mer avokado du fyller skålen med, desto godare blir det.

Vegan Sushi Bowl | Matildigt

Sushi Bowl med grötris

Portioner: 2Tid: 35 min

Ingredienser

2 dl grötris
5 dl vatten
1.5 msk risvinäger
1 msk strösocker
Valfria grönsaker

Valfria tillbehör, t.ex. ljus soja och wasabipasta

Gör såhär

1. Skölj av riset under en vattenstråle tills att vattnet som rinner av inte längre är grumligt.
2. Koka upp vattnet och låt riset koka i 20-25 minuter. Riset ska vara mjukt men inte mosigt.
3. Häll ner risvinäger och socker i riset och rör om noggrant. Låt riset svalna i kylskåpet.
4. Skär upp grönsaker och servera med ris och tillbehör.
5. Ät och njut!

Du kanske också gillar

4 kommentarer

 • Svara
  Inspirana
  18 april 2016 av 14:46

  Eh… Bästa tipset på länge! 🙂

 • Svara
  Sofia
  19 april 2016 av 08:29

  Verkligen genialiskt!! Som student är det både ont om pengar och tid då är ju det här helt perfekt för att stilla suget efter sushi!

 • Svara
  Wilda
  23 april 2016 av 19:46

  Fantastiskt tips! Och designen på receptet med marmorbakgrunden!!! <3

 • Svara
  lovisa
  24 april 2016 av 10:47

  riktigt najs! en variant till detta är ju donburi, som är en skål med sushiris i botten och sen toppings på. brukar finns som alternativ till sushi på japanska restauranger! och, supersmart med grötris! har också kört det ett par ggr, funkar klockers. puss!

 • Skriv en kommentar