Kategorier
DIY

Få ljust trä att se gammalt ut

Hur du får ljust trä att se gammalt ut | Matildigt Hur du får ljust trä att se gammalt ut | Matildigt

Ni vet den där särskilda färgen som gammal drivved ofta får, en grå och åldrad nyans? Den nyansen har jag fantiserat om ett tag nu. Ja, jag vet, det finns mer spännande saker att fantisera om. Men faktum är att jag ibland har saknat en bakgrund med just den där drivvedsnyansen när jag fotograferar saker.

En mjuk gråbrun nyans, nästan lite vintageaktigt. Och vem är jag att sitta här och drömma utan att göra drömmarna till verklighet. Efter lite googlande upptäckte jag en metod där man helt enkelt bara använder sig av stålull, äppelcidervinäger och svart te för att skapa en åldrad look på trä.

Såhär gör du: Du lägger en bit stålull i ungefär en deciliter äppelcidervinäger. Det ska stå och gotta sig i ett dygn. Sedan kokar du starkt svart te. Innan teét har hunnit svalna helt målar du på ett lager av teét på träet och sedan ett lager med äppelcidervinägerblandningen. Efter ett par timmar har träet ändrat nyans! Som magi.

Ju starkare te, ju mörkare nyans på träet. Jag fegade och använde två tepåsar i två deciliter vatten eftersom jag ville ha en ganska ljus nyans på träet. Det gav inte alls mycket färg så jag gjorde om proceduren efter några timmar. Det kan vara bra att ha en lite provträbit att testa på först så du ser exakt hur stark din blandning blir.

Hur du får ljust trä att se gammalt ut | Matildigt Hur du får ljust trä att se gammalt ut | Matildigt

I skugga är nyansen ganska mörk, i starkt dagsljus blir den väldigt ljus och mjuk. Fantastiska nyanser att fota mot.

Sammanfattning
Få ljust trä att se gammalt ut
Artikelnamn
Få ljust trä att se gammalt ut
Beskrivning
Hur du får ljust trä att se gammalt ut med stålull, äppelcidervinäger och svart te. Träet får en åldrad nyans liknande drivved.
Författare
Utgivare
Matildigt
Utgivare logotyp

Av Matilda

Bloggar ur ett veganskt och miljövänligt perspektiv. Tycker om att rå om mig själv med veganska skönhetsprodukter, skapa DIY av återbrukat material och skrota runt på loppisar.

31 svar på ”Få ljust trä att se gammalt ut”

Älskar verkligen den här tekniken! Hade ju i ett helt paket med tepåsar när jag gjorde mitt matbord förra våren och det blev sååå mörkt. Superhäftigt att man faktiskt kan bestämma nyansen själv 🙂

Så himla fin nyans det blir i dagsljus! Älskar att det går att variera så mycket när en färgar med te. Har färgat bandage förut till en halloweenkostym när jag var mumie. Perfekt att använde te då!

Spelar det någon roll vilket te man använder? Jag är urkass på sånt här. Har ett stort ute-matbord nyss tillverkat av obehandlat trä.
Vill få den där drivvedskänslan lite åt det gråa hållet samt att det skall ju tåla att spillas på och kunna torkas av.
Vad rekommenderar du? Och hur gör man exakt med tepåsarna? 🙂

Spännande! Låter som det kan bli fint 🙂

Det ska vara “naturellt” svart te. Ingen smak eller något tillsatt, bara svart te. Brukar finns i vanliga matbutiker.

Jag tog två eller tre tepåsar till en halv liter vatten – resultatet blev ganska ljust av det. Vill man ha träet mörkare brygger man starkare te med fler tepåsar i.

För att träet ska kunna torkas av bör det nog lackas efteråt. Exakt hur det fungerar vet jag inte då jag inte gjort det själv. Där kan nog personalen i en färgbutik hjälpa till bättre 🙂

Skulle rekommendera att först testa teblandningen och att sedan lacka ovanpå träet på t.ex. undersidan av bordet eller en träbit på sidan om för att se hur det blir och hur man gör innan du ger dig på ett helt bord 🙂

Hör av dig om du harn ågra fler frågor! Och lycka till!

Svara

Hej! Jag har läst det här tipset tidigare och står nu i färd med att testa. Du verkar inte ha väntat tills teet torkat in innan du penslade på vinägern? Det står så i den andra instruktionen jag har, men känner mig lite otålig och hade gärna dragit på 🙂

Hej Har du behandlat bordet ytterligare för att få en mer hållbar yta. Jag har målat ett bord efter denna teknik men det blir ju lätt ringar efter tex blöta glas.

Jag har inte använt skivan till annat än stilleben så har låtit det vara som det är. Men vanligt klarlack kan nog fungera för att ge en skyddande yta.

Svara

Hej
Hittade dig nu!!🙂
Tänkte ge mig på detta men undrar: efter du pänslat på “teet” då är det dax för äppelcidervinäger men pänslar du på den oxå eller använder du stålullen?
Jättetacksam för svar
Mvh Madeleine

Hej! Tänkte testa mig på detta och undrar om du vet om man kan använda vanlig svinto? 🙂 mvh emelie

Spännande teknik! Hur viktigt är det att träet är helt obehandlat? Har köpt ett gammalt furuskåp som jag skulle vilja ha i en liknande nyas som den på dina bilder.
Dock tror jag att det är behandlat med något för när jag torkat av det med en trasa blir den lite gulaktig. Kan detta betyda att jag måste slipa hela skåpet först? 🤔😓 Tacksam för tips och råd!

Hej! Jag tänkte behandla ett bord men jag hittar bara stålull med tvål?! Tvättar ni ur tvålen först eller går det att hitta utan tvål?
All Svinto är med tvål tyvärr 🙄
Kan man se på på blandningen när den är klar? Jag blandade en burk med uttvättad svinto och vitvinsvinäger igår och den är fortfarande ljus idag. På andra utländska sidor har blandningen mörknat.
Tack för fin blog!
Otroligt tacksam för svar!

Minns inte exakt hur jag gjorde eftersom det var så längesen jag publicerade inlägget, men jag tvättade inte ur stålullen så tvålen ska nog vara kvar i ullen. Tror inte att det syntes någonting på blandningen innan teet blandades i, men så använde jag äppelcidervinäger och inte vitvinsvinäger – det kanske beter sig olika? Hoppas det går bra för dig!

Svara

Jag har provat denna metod och den fungerar utmärkt. Prova även med annat träslag, utfallet blir väldigt olika. Ek tex ändra utseende ändras extremt mycket och blir mörkt, nästan svart.

Hej, jag har målat ett bord med blandningen men har nu ångrat mig och undrar om du vet hur man lättast får bort det? Mvh Lotta

Blir det att lukta något från bordet med tanke på att man använder vinäger som har en ganska så stark doft?

Hej. Om man ska göra detta på ett matbord ska man behandla med något efter då? Någon form av lack eller så för att skydda bordet? Super snyggt 👌

Hej.Vill att mitt slipade furubord ska få en känsla av gammalt bord, ej åt det grå hållet.funkar det med denna metod

Ursäkta sent svar! Detta “recept” ger en gråaktig brun nyans så det är nog inte riktigt vad du är ute efter om du inte vill att det ska gå åt det gråa hållet.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *